Detta kräver kyrkans fack i avtalsrörelsen

Fackförbunden har lämnat över sin krav i årets avtalsrörelse. Foto: Mikaela Landeström/TT, Akademikerförbundet SSR, Marcus Gustafsson, Martina Holmberg / TT, Jessica Gow / TT

Det är stor bredd på de krav fackförbunden har med sig in i årets avtalsrörelse - allt från att kyrkomusikernas utomhusarbete regleras till nya modeller för arbetstid. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Fackförbunden har lämnat över sin krav i årets avtalsrörelse. Foto: Mikaela Landeström/TT, Akademikerförbundet SSR, Marcus Gustafsson, Martina Holmberg / TT, Jessica Gow / TT

Det nuvarande avtalet för anställda i Svenska kyrkan löper ut den sista april, därför har Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (Skao) och fackförbunden nu inlett förhandlingar om ett nytt avtal.

Vision, som har cirka 6 000 medlemmar i Svenska kyrkan, yrkar bland annat på att arbete under läger utöver lägerersättning, även ska ge OB-ersättning och att influensa- och covidvaccinationer ska bekostas av arbetsgivaren.

Vision vill införa individuella arbetstidskonton och får medhåll från Akademikerförbundet SSR och Akavia. Enligt Vision möjliggör individuella arbetstidskonton ett utökat inflytande över arbetet och en större balans mellan arbete och fritid för individen.

4,2 procent löneökning

Andra krav från Akademikerförbundet SSR och Akavia, som lämnat in ett gemensamt yrkande, är att kyrkans pensionsavsättningar ska öka och att lönerna ska höjas med 4,2 procent. Förbunden vill se förbättrad arbetsmiljö och en tydligare plan för kompetensutveckling.

Kompetensutveckling är ett viktigt ämne också för Kyrkans akademikerförbund (KyrkA). KyrkA vill att anställda i vigningstjänsten ska kunna avsätta motsvarande 10 procent av heltid till kompetensutveckling inom relevanta forskningsområden. KyrkA yrkar även på stöd och handledning för kyrkoherdar, domprostar och andra chefer.

Både KyrkA och Vision vill återinföra principen 80-90-100, att man när man närmar sig pension ska kunna jobba 80 procent och få 90 procent lön och 100 procent pension.

Fler utomhusvigslar ger nya utmaningar

Sveriges lärare organiserar framförallt kyrkomusiker men också en mindre grupp lärare och andra pedagoger i Svenska kyrkan.

Sveriges lärare har märkt en ökning av utomhusarbete, framförallt vigslar, och vill därför att det arbetet säkerställs. De vill också se över vilka storhelger som ger OB-ersättning. För att säkra återväxten inom yrket yrkar Sveriges lärare på att det avsätts tid, och märks på lönen, att kyrkomusikerna har ett undervisande uppdrag.

Medan alla de andra parterna förhandlar om ett gemensamt avtal, har Kommunal ett eget avtal med Svenska kyrkan som även det ska förhandlas i år. Kommunals krav är en lön att leva på, tydliga och transparenta löneavtal, hållbara arbetstider och att heltid ska vara norm på arbetsmarknaden.

Skao har i en debattartikel i Kyrkans Tidning uppgett att några prioriterade frågor för dem är ökad flexibilitet i fråga om arbetstid och ledighet, förenklad provanställning och nya former av visstidsanställningar samt att den enda modellen för lönesättning blir att lönen sätts lokalt mellan chef och medarbetare. 

Fakta: Avtalsrörelsen 2025

  • Från och med den 3 februari 2025 utväxlas yrkanden mellan Skao och fackförbunden. 
  • Fram till slutet av april träffas parterna vid ett antal på förhand inplanerade förhandlingstillfällen. 
  • Svenska kyrkan följer det så kallade märket. Svenska kyrkans löneutrymme slutförhandlas efter att märket är klart, i slutet av mars eller början av april. 
  • Nuvarande avtal löper ut 30 april. Ett nytt kollektivavtal planeras vara på plats i månadsskiftet april/maj.

Källa: Skao

Fakta: Förbundens storlek

Vision: Cirka 6 000 (2025) medlemmar i Svenska kyrkan. 
Kommunal: 5 600 (2022). 
KyrkA: 3 202 (2024).
Sveriges lärare: Drygt 2 500 (2025). 
Akavia med förtecknade förbund: 1 300 (2022). Akavia bildades 2020 när Civilekonomerna och Jusek gick samman.
Akademikerförbundet SSR: 700 (2022).

Källa: Uppgifter från förbunden