Vision uppger att de har runt 5 600 yrkesverksamma medlemmar i Svenska kyrkan. Det rör sig om exempelvis diakoner, pedagoger, administratörer och präster. I den lista på krav som förbundet lämnat in till Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (Skao) står att man vill verka för en långsiktig stabilitet.
– Det viktigaste för Vision är framför allt att vi inte ska halka efter lönemässigt utan att vi ska finnas med i det som övriga parter på arbetsmarknaden kommer överens om, säger Jens Lagnestam, ledamot i Visions förbundsstyrelse och avtalsgrupp.
– Lönefrågan är kanske extra viktig nu när vi efter många år av reallöneökning tappat tio år. Vi vill tillsammans med arbetsgivarorganisationen ta ansvar för en sund löneutveckling.
Se över bilersättningen
Vision yrkar också på att modellen med lönesättande samtal blir förstahandsval i den lokala löneöversynen, att särskilda ersättningar inklusive ersättningen vid lägerverksamhet räknas upp, att anställda ska kunna lämna blod på arbetstid och att bilersättningen ses över på grund av de ökade drivmedelspriserna.
– Våra medlemmar ska inte behöva betala för att utföra sitt arbete. Där behöver vi få till en förändring centralt, säger Jens Lagnestam.
– En del arbetsgivare i Svenska kyrkan har gjort en ensidig utfästelse kring att höja milersättningspengen, från några kronor upp till tio kronor milen under en viss tid. Men den tiden börjar löpa ut i de flesta församlingarna.
Vision vill även verka för att de anställda ska kunna bestämma mer själva om hur de lägger upp sin arbetstid, för att lättare kunna kombinera yrkesliv och privatliv.
– Vi föreslår någon form av timbank man kan styra själv.
Satsningar för de äldre
Sveriges lärare, tidigare Lärarförbundet, organiserar 2 700 medlemmar i Svenska kyrkan. Den största gruppen är kyrkomusiker men bland medlemmarna finns också lärare och församlingspedagoger.
– Vi har väldigt mycket arbetsmiljöinriktning på våra yrkanden. När vi ska jobba längre innan vi går i pension måste man också orka med det, säger Ingrid Lindgren Andrén vid Sveriges lärare.
Förbundet yrkanden vill till exempel se att äldre har rätt till minskad arbetstid och hänger med i löneutvecklingen.
– Inom kyrkans specialkompetens är kyrkomusiker den grupp det är för liten återväxt i förhållande till pensionsavgångarna. Under den period då vi kommer ha ont om kyrkomusiker behöver vi ha incitament för att de som finns ska orka stanna kvar så länge som möjligt.
Tror på bra förhandlingar
Förbundet vill också se en översyn av hur arbetsvillkoren ser ut för personalen i kyrkans skolverksamhet.
– Vi har fått indikationer på att man försöker göra som i vanliga skolan men att det inte finns några tydliga regler.
Förra året genomfördes den första strejken någonsin i Svenska kyrkan då Kommunals medlemmar strejkade efter att fackförbunden och arbetsgivarorganisationen inte kunde komma överens om ett nytt omställningsavtal. Ingrid Lindgren Andrén säger att det var ett bra samtal med Skao då yrkandena växlades.
– Vi hoppas att vi ska kunna föra förhandlingar i god anda och dagens inledande möte tyder på det.
KyrkA fokuserar på hållbarhet
Kyrkans Akademikerförbund (KyrkA) träffar Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (Skao) senare i veckan. Kommunal överlämnar sina krav inom några veckor.
KyrkA säger att deras yrkanden kommer att ha hållbarhet som ett övergripande tema.
– Hållbar ekonomi för såväl medarbetare som för pastorat, församlingar och stift. Det kommer också finnas yrkanden som handlar om hållbar miljöpåverkan, säger förbundsstyrelseledamoten och presskontakten Johan Engvall.
Vad skulle det kunna vara?
– Till exempel att man ökar antalet eldrivna fordon i församlingar och pastorat där man har en egen bilflotta eller att man uppmuntrar medarbetare att skaffa eldrivna fordon.
KyrkA vill också lägga fokus på åtgärder som syftar till ”ett hållbart arbetsliv” där anställda orkar jobba till pensionsåldern och nya medarbetare rekryteras.
Uppmuntra till mångfald
Akademikerförbundet SSR och Akavia med förtecknade förbund har lämnat in gemensamma yrkanden till Skao. Förbunden vill se ett ettårigt avtal och lyfter vikten av att Svenska kyrkan erbjuder konkurrenskraftiga villkor.
– En del i det är att man följer märket på svenska arbetsmarknaden och att de anställda får så mycket kompensation som går för höjd inflation, säger Josefine Johansson, ombudsman på Akademikerförbundet SSR.
Även här finns kravet på höjd bilersättning, lönesättande samtal som huvudmodell och en översyn av ersättningen vid läger. Förbunden vill också att mångfald uppmuntras vid rekryteringar samt att satsningar genomförs för att förbättra den psykosociala arbetsmiljön.
– Det handlar om att kunna hjälpa lokala parter i det arbetet, kanske lyfta värdet av att använda företagshälsovården i större utsträckning och ta fram verktyg och checklistor, säger Anna Westling på Akavia.
– Vi tror också att man skulle få en bättre arbetsmiljö om det var lättare att våga prova ett annat arbete. Därför har vi ett yrkande om att man skulle kunna få tjänstledigt i nio månader för det, tillägger Josefine Johansson.
Ökande kostnader utmaning
Cecilia Herm, förhandlingschef på Skao, har tidigare sagt till Kyrkans Tidning att ökade kostnader är en stor utmaning för Svenska kyrkan.
I ett pressmeddelande skriver arbetsgivarorganisationen att man bland annat under avtalsrörelsen vill diskutera just anpassade bilersättningar, förenklingar för att införa årsarbetstid och nya anställningsformer för praktik.