Genom bolaget Svenska kyrkan i Falun AB ska pastoratet driva cateringverksamhet kopplat till sina församlingshem. Till en början gäller det Kristinegården i Falun som ska hyras ut till olika evenemang och konferenser.
Pastoratet ger sig även in på begravningsbyråmarknaden.
– Vi kan inte göra det här som en del av församlingsverksamheten eftersom man inte får bekosta sådan verksamhet med kyrkoavgiften, säger kyrkorådets ordförande Anders Brunnstedt (Posk), som numer även är styrelseordförande i moderbolaget Svenska kyrkan Falun AB.
Moderbolagets styrelse består av fem förtroendevalda. Vd är kyrkoherde Christina Eriksson. De två dotterbolagen ”Svenska kyrkan i Falun catering AB” och ”Kyrkans begravningsbyrå i Falun AB ” har samma sammansättning av personer i styrelsen och vd är en av pastoratets församlingsassistenter, respektive pastoratets förvaltningschef.
För att finansiera uppstarten av bolagen har kyrkorådet lånat ut 2,5 miljoner.
– Vi har en ganska god ställning när det gäller ekonomiskt kapital. Till en början kommer bolaget att kräva en del pengar. Men på sikt ska det generera pengar som kan gå tillbaka till pastoratet.
Vad ska de pengarna användas till?
– Vi en del fastigheter som kräver pengar och genom att låna ut en del av vår personal kan vi också behålla numerären.
Hur har ni resonerat kring att ge er in på marknaden för begravningsentreprenörer, är ni inte oroliga för att konkurrera ut befintliga byråer?
– Det är absolut inte vår avsikt alls, vi vill vara ett alternativ.
– Som kyrka vill vi kunna vara med från vagga till graven och delen med begravningsentreprenörskap kan vi inte göra på annat sätt än genom en sidoorganisation.
Är det kyrkans uppgift att bedriva vinstdrivande verksamhet?
– Det gör vi redan genom prästlönetillgångarna, som används av många församlingar till att förstärka budgetar. Så det här är inget som är främmande för kyrkan.
– Men vi är försiktiga generaler. Det finns många utmaningar eftersom det är en ny typ av verksamhet för oss och vi kommer få lära oss under resans gång. Det är viktigt att vi är transparenta gentemot vår organisation och att vi har en god representation av förtroendevalda i styrelsen
Pastoratets ska nu börja utbilda ett antal personer ur den egna personalstyrkan för att de delvis kunna arbeta med de olika verksamheterna. Anders Brunnstedt räknar med att bolagen ska vara i gång innan sommaren.