– Det har vi märkt efter pandemin att det har blivit viktigare nu att ta tillvara chansen att träffas säger Ulf Lernéus.
Conny Sohlberg, kommunikationsansvarig på Fonus tror även han att pandemin har spelat roll för ökningen av ceremonilösa jordfästningar som den här formen av begravning benämns på Fonus.
"Jag tänker att många valde detta alternativ som en möjlighet att skjuta fram begravningstiden ett år för att kunna ha en ceremoni vid ett senare tillfälle, när Covid-19 sedan höll kvar sitt tag om oss rann tiden ut och en del valde då istället att gravsätta utan ceremoni då det gått så lång tid att själva sorgeprocessen avstannat. Vissa familjer valde att ha en egen liten privat stund med blommor, dikter och avskedstagande utomhus i samband med gravsättningen av urnan och då dessa inte går in i statistiken under genomförda ceremonier ”tappas de bort” i siffrorna när vi sammanfattar åren som gått" skriver Conny Sohlberg i ett mejlsvar.
Under 2021 anordnade Sveriges auktoriserade begravningsbyråers 45 777 begravningar, vilket är hälften av begravningarna i Sverige. Tio procent av dessa begravdes utan känd ceremoni under 2021. Det var en procent lägre än under 2020 och då hade procentsatsen stigit varje år från strax över sex procent år 2017.
Fonus statistik visar att antalet ceremonilösa jordfästningar minskade med 1,5 procent mellan 2020 och 2021 från 14,7 procent till 13,2 procent. Före 2020 hade procentsatsen stigit varje år från 8,6 procent 2017.
Både från Sveriges auktoriserade behravningsbyråer och Fonus är man noga med att man inte lägger någon värdering i anhörigas val av jordfästning.
"Många har goda skäl att välja en ceremonilös gravsättning, men jag som person och officiant kan tycka att det är skönt att återgången till ett ordnat avskedstagande börjat ske då jag ser att begravningsceremonierna fyller en viktig funktion i sorgeprocessen och blir lite som en slags tröskel in i det som kommer därefter", skriver Conny Sohlberg, Fonus.