– Tidigare har april varit den stora deklarationsmånaden när fler lämnar, men sedan 2017 har det varit både mars och april. Skatteverket skickar ut deklarationsblanketten tidigare och i vår statistik kan vi nästan se när den dimper ner, säger Pernilla Jonsson, forsknings- och analyschef på kyrkokansliet.
När deklarationen kommer blir kyrkans medlemmar påminda om att de är medlemmar och betalar kyrkoavgift. Studier som Svenska kyrkan har gjort, bland andra Medlemmar i rörelse från 2018, visar att medlemmar vid sådana påminnelser på ett tydligare sätt överväger medlemskapet.
– Därför ser vi att utträdena stiger vid de här påminnelserna. Samtidigt väljer den absolut största majoriteten i denna påminnelsestund att de fortsatt vill vara medlemmar, att det är viktigt, och det ska vi inte glömma.
Preliminära siffror visar att drygt 6 600 medlemmar lämnade kyrkan i mars. Det är den högsta marssiffran sedan de månatliga mätningarna startade 2004. Samtidigt har siffran legat över 6 000 sedan 2017 och aprilsiffran har varit ännu högre, med undantag från förra året.
– Jag kan inte dra några slutsatser om utträdena i mars förrän vi sett mars och april tillsammans, säger Pernilla Jonsson.
I januari och februari var utträdena betydligt lägre än de senaste åren och trots den något höga marssiffran är utträdena runt 1 500 färre jämfört med motsvarande period förra året. Om det beror på pandemin eller kan Pernilla Jonsson inte säga med säkerhet.
– Förra året lämnade färre Svenska kyrkan än prognostiserat vilket skulle kunna vara kopplat till coronaviruset. Det vi ser nu skulle kunna vara en fortsättning på den trenden.
I år är det valår och historiskt lämnar fler kyrkan då. Det beror också på påminnelseeffekten. 2017 lämnade 93 000 medlemmar Svenska kyrkan.
Kan pandemin påverka utträdena det här valåret?
– Eftersom det är valår är prognosen att det blir fler utträden än ett vanligt år. Samtidigt lämnade färre medlemmar förra året är väntat. Nu är de ekonomiska prognoserna positiva men om fler till exempel skulle bli arbetslösa, och få mindre pengar, skulle det istället kunna påverka utträdena negativ, säger Pernilla Jonsson.