– Planen har från början varit dömd att misslyckas eftersom Palestina inte har varit en part i förhandlingarna. Det är ett avtal mellan USA och Israel, inte mellan konfliktens faktiska parter.
Erik Lysén ser inga fördelar, men många nackdelar med Trumps förslag.
– USA:s så kallade ”fredsplan” ger grönt ljus till annektering av stora delar av det område som är tänkt att utgöra en framtida palestinsk stat, vid sidan om Israel, är mycket oroväckande. Inte bara för situationen i Israel och Palestina, utan för respekten för folkrätten världen över.
Hur tycker du att förslaget förhåller sig till folkrätten?
– Inte alls. Det legitimerar exempelvis de israeliska bosättningarna på ockuperad, palestinsk mark – som utgör brott mot folkrätten, speciellt mot fjärde Genevekonventionen.
– EU har alltid hållit fast vid att ett fredsavtal mellan Israel och Palestina måste vara i enlighet med folkrätten, måste respektera FN-resolutioner och främja en tvåstatslösning. Jag ser inget av detta i USA:s förslag.
Men kan man hävda folkrätten samtidigt som Israel och dess befolkning utsätts för terrordåd, raketattacker och hot om tillintetgörelse?
– Ja, folkrätten är tydlig och applicerbar även när det gäller dessa våldsyttringar. Till exempel är urskillningslösa raketattacker, från olika palestinska grupper mot israeliska samhällen, också folkrättsvidriga.
Bertil Olsson, präst, ledamot i kyrkomötet för Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR) och styrelseledamot i KR. Han och delar av kyrkomötesgruppen har uttalat stöd för staten Israel. Han är kritisk mot Trumps fredsplan.
– Den är bara ett spel för gallerierna.
– Ska man åstadkomma ett fredsavtal måste man prata med båda parter, nu har man inte talat alls med den palestinska sidan. Man måste också ge palestinierna ett landområde där de har rimliga möjligheter att leva. Det innehåller inte den här fredsplanen.
Magnus Stenberg, ansvarig för studieförbundet Bildas studieresor till Israel och Palestina, befinner sig just nu i Jerusalem. Han säger att palestinierna är djupt besvikna på Israel och USA, men också på omvärldens lama reaktioner.
Kyrkornas ledare har tagit kraftigt avstånd från förslaget både enskilt och gemensamt vilket är ganska unikt.
– Vi hör också israelisk kritik från organisationer som arbetar för fred och försoning med palestinierna, samtidigt som andra israeler tycker att palestinierna får för mycket, berättar han.
Styrgruppen för Ekumeniska följeslagarprogrammet, som består av en rad organisationer och kyrkor, diskuterade frågan om Trumps fredsplan vid sitt möte i fredags. Ännu har man inte formulerat någon ståndpunkt men Karin Wiborn, generalsekreterare i Sveriges kristna råd, säger att det enda positiva som styrgruppen kan se med förslaget är att en tvåstatslösning nämns.
– För övrigt har vi många frågetecken om exempelvis förslaget om att göra annekterade områden lagliga. Och varför har Trump bara bjudit in en av parterna om han vill agera medlare?