Smittläget är nu så allvarligt att Folkhälsomyndigheten under måndagen skickade en hemställan till socialdepartementet för att be regeringen att avvakta med en rad förändringar i den så kallade begränsningsförordningen.
Det handlar exempelvis om deltagarantal för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som fotbollsmatcher, teaterföreställningar, konserter och gudstjänster Regeringen har föreslagit att det nuvarande publiktaket på åtta personer ska kunna anpassas efter om arrangemanget är inomhus eller utomhus och om det finns anvisade sittplatser eller inte.
FHM föreslog i sitt remissvar i februari att förändringarna skulle träda i kraft den 11 april, om smittläget tillåter det. Men nu backar myndigheten om datumet.
Förändringarna är inte möjliga att genomföra den 11 april, utan bör skjutas fram en tid, skriver FHM i sin hemställan. Nu görs i stället bedömningen att förändringarna kan träda i kraft i månadsskiftet april/maj. FHM begär därför att datumet ändras till den 3 maj.
Det blir nu upp till regeringen att besluta om man ska följa FHM:s uppmaning och skjuta på genomförandet. Regeringen lyssnar dock ofta på sin expertmyndighet.
Det tidigare beskedet om vissa lättnader den 11 april har fått kultur-, nöjes- och idrottsverksamheter att hoppas på att kunna köra i gång igen, även om det skulle bli i liten, smittsäker skala.
Till exempel föreslogs att evenemang inomhus med sittande publik skulle kunna få ha en publik på max 50 personer och utomhusarrangemang högst 100 deltagare. Tanken är att taken sedan stegvis ska höjas när smittläget förbättras.
Enligt uppgift till TT innebär FHM:s hemställan också att de regleringar som löper ut den 11 april sannolikt kommer att ligga kvar. Det gäller bland annat förbudet mot att sälja alkohol på krogen efter klockan 20, maxantal på 500 personer i butiker och gym och att alla uppmanas att handla ensamma.
Maria Davidsson/TT