Finanschef: Var försiktig med placeringar i onoterade aktier

Intresset för investeringar i etiska verksamheter har inte sjunkit på tio år. Snarare tvärtom, säger Anders Thorendal, Svenska kyrkans finanschef. Det är snarare intresset för investeringar i just Nordic Microcap som minskat, menar han.

Enligt Anders Thorendal får kyrkokansliet då och då frågor från stift och församlingar som ska placera eller redan har placerat i eller lånat ut pengar till bolag med onoterade eller illikvida aktier, det vill säga i aktier utanför börsens stora listor, där det ofta är låg handel samt dålig eller ingen likviditet, som Nordic Microcap Investment till exempel.

Just nu finns ingen aktuell fråga i kyrkostyrelsen om Svenska kyrkans innehav i onoterade aktier. Anders Thorendal understryker att han uttalar sig generellt.

– Vi rekommenderar stor försiktighet, och uppmanar att man ska försöka sätta sig in i verksamheten och ställa frågor till ledningen om hur pengarna används. Man ska ta hjälp externt om man inte har intern kompetens, och man kan även stämma av med andra stift och församlingar om hur de resonerar, i synnerhet om företaget frågar efter nya pengar som vid en nyemission.

– När man har ett mindre ägande i illikvida aktier, kanske 5-10 procent av sitt totala ägande behöver det inte vara några problem. Men man måste vara medveten om att man kanske inte kommer åt kapitalet på många år, kanske tio år, och att det kanske inte alls går att sälja den dag man vill.

Svenska kyrkan på nationell nivå äger inte och har inte heller tidigare ägt aktier i Nordic Microcap Invest eller i några andra av bolagen inom sfären.

– Naturligtvis kan man placera även i onoterade bolag, men det är inget vi generellt rekommenderar församlingarna. När större aktörer är inblandade har de dock ett varumärke som de är mycket rädda om och som kan ha betydelse vid risktagande. Svenska kyrkan nationellt har exempelvis investeringar i SEB:s mikrofinansfonder som tydligt bidrar till samhällsutvecklingen i utvecklingsländerna och som sprider riskerna i många små projekt som noggrant utvärderas. De fonderna ger även en bra avkastning.

Hur ser intresset ut för etiska placeringar?

– Jag skulle säga att det är mycket stort, framför allt det man kallar hållbara invsteringar. Det har vuxit över tid. När en församling eller ett stift frågar efter råd för placeringar har vi på nationell nivå tagit fram lösningar just för att underlätta för stift och församlingar, exempelvis Ethos aktiefond när det gäller noterade likvida aktier. De fonder vi har handlat upp centralt har dessutom betydligt lägre förvaltningskostnader.

Taggar:

Ekonomi
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.