De svåraste frågorna för Finlands nya kyrkomöte

Albert Häggblom ställer upp för första gången i finska kyrkomötesvalet. Bo-Göran Åstrand sitter i kyrkomötet i egenskap av biskop. Foto: Hasse Holmberg/TT, Ove Lillas, Studio Lindell

I februari väljer Evanglisk-lutherska kyrkan i Finland ett nytt kyrkomöte för de kommande fyra åren. Men det kommer att bli svårt att komma vidare i frågan om samkönade äktenskap, tror biskop Bo-Göran Åstrand.  

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Finland

Albert Häggblom ställer upp för första gången i finska kyrkomötesvalet. Bo-Göran Åstrand sitter i kyrkomötet i egenskap av biskop. Foto: Hasse Holmberg/TT, Ove Lillas, Studio Lindell

Den 13 februari är det kyrkomötes- och stiftsfullmäktigeval i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Röstberättigade är förtroendevalda och präster i kyrkan. 

Till kyrkomötet väljs 96 ombud, 32 präster och 64 lekmän, för en mandatperiod på fyra år.

Kyrkans struktur största frågan

Bo-Göran Åstrand, biskop i Borgå stift, tror att de stora frågorna under mandatperioden kommer att handla om kyrkans struktur och den centrala organisation som med åren vuxit sig större och större. 

– Nu märker vi helt tydligt att resurserna inte kommer räcka till för en överbyggnad av det slaget vi har i dag. Vi behöver hitta en slimmad organisation och frågan är hur den kommer att se ut, säger Bo-Göran Åstrand. 

Församlingarna trotsar

En fråga som länge delat finska kyrkan är den om samkönade vigslar. Kyrkan erkänner bara vigsel mellan olikkönade par, men i praktiken gör församlingar motstånd. De fattar egna beslut om att öppna församlingens utrymmen för vigslar av par av samma kön. 

– Det görs i allt högre grad och vi har några hundra präster på en lista som samkönade par kan vända sig till och begära vigsel. För två år sedan sa vi biskopar gemensamt att om någon viger så avhåller sig domkapitlen från bestraffade åtgärder, säger Bo-Göran Åstrand.  

– Det är illa att kyrkomötet inte har klarat av att se den här situationen och förstå att vi måste göra något. För i längden är det inte bra att vi har olika besked lokalt och på beslutande nivå.

Svårt att komma framåt

Bo-Göran Åstrand har länge förespråkat en bejakande syn på samkönade äktenskap, men för att få igenom en förändring i frågan i kyrkomötet krävs tre fjärdedels majoritet. Han har små förhoppningar på att inställningen i kyrkomötet kommer att förändras efter valet. 

– Jag skulle tror att vi kommer att vara ungefär där vi var för fyra år sedan, möjligtvis med en försiktig förskjutning framåt vad gäller den i den här frågan liberala sidan. Men det är svårt att förutse valresultatet, säger han. 

Albert Häggblom är en av prästerna i Borgå stift som kandiderar till kyrkomötet för listan Jesus i centrum.

– Jag har vuxit upp i kyrkan och detta är mitt 20:e år som präst. Om jag får förtroendet vill jag vara med och bära ansvar och bidra till kyrkans väl. Jag är ledare för en missionsorganisation och arbetar gärna för kyrkans mission. Jag tycker det är viktigt att främja förutsättningarna att arbeta globalt för att stödja andra kyrkor, säger han. 

"Finns inga lättat lösningar"

I valmanifestet står att Jesus i centrum vill fördjupa samarbetet med väckelserörelser, förstärka de frivilligas roll och “framhålla Bibelns och kyrkans officiella äktenskapssyn”. 

– Det är ett besvärligt skeende vi är i. Jag vet att äktenskapsfrågan är brännande och känslig och det finns inga lätta lösningar som skulle göra alla nöjda, säger Albert Häggblom.

Fakta: Evanglisk-lutherska kyrkan i Finlands kyrkomöte

Har 109 ombud:

  • biskoparna i de nio stiften
  • fältbiskopen
  • 96 ombud som utses genom val för en fyraårsperiod. 32 av ombuden är präster och 64 är lekmän, platserna är fördelade mellan kyrkans nio stift
  • ett ombud som utses av sametinget för varje fyraårsperiod
  • en representant för statsrådet som utses för en sessionsvecka åt gången

Källa: Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland