Finska kyrkomötet beslutade att anpassa gränserna på sina stift till landskapsgränserna.
– Det ska underlätta församlingarnas samarbete med kommuner, myndigheter och tredje sektorns aktörer. Kyrkan samarbetar med dem till exempel inom fostran och diakoni, säger Åsa Holmvik, kommunikatör på Finska kyrkan.
77 ledamöter stödde förslaget, 30 röster lades emot.
– Motståndet mot ändringen beror på att en del församlingar gärna skulle ha blivit kvar i de stift där de nu finns.
Ett förslag om att ge unga möjlighet till ökat inflytande i finska kyrkan via påverkansgrupper som i församlingarna. Förslaget remitterades till kyrkomötets lagutskott som förmodligen lämnar ett betänkande till höstens kyrkomöte.
Ett förslag handlar om att avskaffa stiftsfullmäktige och att låta domkapitlens ledamöter och stiftets kyrkomötesombud ta över fullmäktiges uppgifter behandlades i torsdags.
– Förslaget ingick redan 2017 i det framtidsuppdrag som kyrkomötet gav kyrkostyrelsen, för att lätta på kyrkans förvaltning. Det ansågs däremot problematiskt och kyrkostyrelsen röstade om frågan i mars och förkastade då förslaget, säger Åsa Holmvik.
De som nu vill hålla det kvar anser att det behövs bland annat för att göra framför allt de små församlingarnas röster hörda i kyrkans beslutsstruktur.
I dag, fredag, sa kyrkomötet ja till ett förslag om att sänka kraven på dopfaddrar. Nu krävs två konfirmerade faddrar vid dop som omfattar kyrkans tro. Kyrkomötet beslutade att även fortsättningsvis rekommendera två dopfaddrar, men det ska räcka med en.
I Finland är det sedan 2017 tillåtet för personer av samma kön att ingå äktenskap. Finlands evangelisk-lutherska kyrka har sagt nej till att viga par av samma kön av teologiska skäl, men diskussionen pågår och ämnet utreds av kyrkan. Men frågan behandlas inte under detta kyrkomöte.