Kyrkostyrelsens jämställdhetsskrivelse till kyrkomötet visar att kvinnorna dominerar på Svenska kyrkans utbildningsinstitut (Skui), det har Kyrkans Tidning rapporterat om. Fler kvinnor än män studerar i alla de fyra profilyrkena, diakon, församlingspedagog, kyrkomusiker och präst.
Nu föreslår Berth Löndahl, kyrkomötesledamot för Frimodig kyrka (Fk), i en motion till kyrkomötet att kyrkostyrelsen ska utreda en framtida strategi för att uppnå ökad jämställdhet i kyrkans profilutbildningar.
- Fördelningen är uppseendeväckande och djupt otillfredsställande. Det är märkligt att tro att det inte behövs fler män. Hade siffrorna varit det motsatta så hade skrivningen varit oerhört mycket skarpare, säger Berth Löndahl.
Obalans åt det andra hållet
Svenska kyrkan har historiskt sett dominerats av män. Men Berth Löndahl ser inget positivt i att fler kvinnor nu går ut från profilutbildningarna.
- Gamla synder kan inte kompenseras av nya. Obalans åt ett håll kan inte rättfärdiga att det skapas en obalans åt det andra hållet, säger han.
Hur ser du på en kyrka som domineras av kvinnor?
- Ojämlikheten mellan könen är inte så markant nu som den var förr i samhället. Inom till exempel läkarkåren är mer än 60 procent kvinnor. Det finns en risk att man fastna med blicken på problem som fanns förr, men som inte är samma problem i dag. Jag kommer att känna en stolthet när vi hittar en balans mellan fördelningen av män och kvinnor inom Svenska kyrkan.
Utreds vidare
”Könsfördelningen bland de utexaminerade, främst inom grupperna präster och kyrkomusiker, har jämnats ut marginellt sedan föregående jämställdhetsskrivelse togs fram. Det är viktigt att fortsätta arbeta för ökad jämställdhet i rekrytering och kompetensförsörjning”, skriver Berth Löndahl i sin motion.