Medlemmarna ska känna att de känner oss. Fackligt arbete bedrivs lokalt, har man inte ett lokalt arbete så har man inget fackförbund.
Fackförbundet Vision har också fått fler medlemmar inom Svenska kyrkan. De senaste tre åren har det skett en ökning med över 700 personer, eller 15 procent.
– Den grupp medlemmar som är präster har vuxit den senaste tiden, säger ombudsman Carl Eos.
Kyrkans akademikerförbund har däremot förlorat över 30 procent av sina yrkesverksamma medlemmar under de senaste två åren.
Hösten 2019 ifrågasattes arbetsmiljön på KyrkA:s förbundskansli och ledningens hantering av pengar. Under 2020 beslutade förbundsstyrelsen att fem kretsstyrelser med egna organisationsnummer (Lunds, Linköpings, Skara, Strängnäs och Västerås stift) utgjorde konkurrerande verksamhet och att deras ledamöter inte kunde närvara vid fullmäktige. Ledamöter ur nio stiftskretsar krävde förbundsstyrelsens avgång men på fullmäktige röstades valberedningens förslag till ny förbundsordförande ner och Bror Holm blev omvald.
Fredrik Hollertz var tidigare ordförande för KyrkA:s kretsstyrelse i Växjö stift och är nu ordförande för den nya SSR-föreningen i Växjö stift:
– Det var tungt och traumatiskt det som hände då. Men SSR har tagit väl emot oss och sett vår potential.
Fredrik Hollertz säger att företrädare från Akademikerförbundet SSR och KyrkA ofta jobbar sida vid sida på det lokala planet, vid MBL-förhandlingar och liknande, och att det fungerar fint. Han tror att vissa som ville byta fackförbund efter förtroendekrisen i KyrkA har väntat tills att det fanns ett bra alternativ.
– En del gick till Vision, men många ville också ha ett akademikerförbund. Då har man väntat tills att SSR visat sig i Svenska kyrkan på ett tydligt sätt.