Fler kyrkligt anställda väljer andra fackförbund

”Många upplever att Akademikerförbundet SSR tar tillvara på våra intressen”, säger prästen Björn Pernrup, ordförande för förbundets nystartade­ lokalförening i Lunds stift. Foto: Lisa Wikstrand

Vision och Akademiker­förbundet SSR har den senaste tiden fått en tillströmning av medlemmar anställda i Svenska kyrkan. Akademikerförbundet SSR har startat lokalföreningar i tre stift. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Fackförbund

”Många upplever att Akademikerförbundet SSR tar tillvara på våra intressen”, säger prästen Björn Pernrup, ordförande för förbundets nystartade­ lokalförening i Lunds stift. Foto: Lisa Wikstrand

Akademikerförbundet SSR har länge organiserat många diakon­er. Men under 2020 ökade det ­totala antalet svenskkyrkligt anställda medlemmar och även präster började gå med. Under 2021 startades lokalföreningar i Lunds, Växjö och Linköpings stift. Det pågår också ett uppstartsarbete i Skara stift. 

– Vi började där vi var som störst och där det fanns personer som var intresserade av att bli förtroendevalda, säger ombudsman Josefine Johansson.

Var det något särskilt som hände som gjorde att ni fick fler medlemmar och även präster?

– Det tänker jag inte kommentera, säger Josefin Johansson men tillägger att många fackförbund fick en tillströmning av medlemmar under pandemin.

Lokalföreningen i Lunds stift var den första att bildas. Där är prästen Björn Pernrup ordförande och han uppskattar att man i dags­läget organiserar drygt 180 kyrkligt anställda i Blekinge och Skåne.

– Många upplever att Akademikerförbundet SSR tar till vara på våra intressen och att vi får gehör för det vi vill driva. Det är ett stort förbund med muskler som också sa ja till oss när det kändes som att Kyrkans akademikerförbund inte längre tillvaratog våra intressen lika bra som tidigare, säger Björn Pernrup som själv bytt från Kyrkans akademikerförbund (KyrkA) till Akademikerförbundet SSR.

Nu när restriktionerna slopats planerar Björn Pernrup att kalla till medlemsmöten.

Det var tungt och traumatiskt det som hände då.

Medlemmarna ska känna att de känner oss. Fackligt arbete ­bedrivs lokalt, har man inte ett lokalt arbete så har man inget fackförbund.

Fackförbundet Vision har också fått fler medlemmar inom Svenska kyrkan. De senaste tre åren har det skett en ökning med över 700 personer, eller 15 procent. 

– Den grupp medlemmar som är präster har vuxit den senaste tiden, säger ombudsman Carl Eos.

Kyrkans akademikerförbund har däremot förlorat över 30 procent av sina yrkesverksamma medlemmar under de senaste två åren. 

Hösten 2019 ifrågasattes arbetsmiljön på KyrkA:s förbundskansli och ledningens hantering av pengar. Under 2020 beslutade förbundsstyrelsen att fem kretsstyrelser med egna organisationsnummer (Lunds, Lin­köpings, Skara, Strängnäs och Västerås stift) utgjorde konkurrerande verksamhet och att deras ledamöter inte kunde närvara vid fullmäktige. Ledamöter ur nio stiftskretsar krävde förbundsstyrelsens avgång men på fullmäktige röstades valberedningens förslag till ny förbundsordförande ner och Bror Holm blev omvald.

Fredrik Hollertz var tidigare ordförande för KyrkA:s kretsstyrelse i Växjö stift och är nu ordförande för den nya SSR-föreningen i Växjö stift:

– Det var tungt och traumatiskt det som hände då. Men SSR har tagit väl emot oss och sett vår potential.

Fredrik Hollertz säger att företrädare från Akademikerförbundet SSR och KyrkA ofta jobbar sida vid sida på det lokala planet, vid MBL-förhandlingar och liknande, och att det fungerar fint. Han tror att vissa som ville byta fackförbund efter förtroendekrisen i KyrkA har väntat tills att det fanns ett bra alternativ.

– En del gick till Vision, men många ville också ha ett akademikerförbund. Då har man väntat tills att SSR visat sig i Svenska kyrkan på ett tydligt sätt.

Fakta: Fackförbund för ­kyrkans anställda

Kyrkans Akademiker­förbund hade 2 453 yrkesverksamma medlemmar i december 2021, enligt statistik som Saco samlar in varje år. 

Vision uppger att de har 5 737 yrkesverksamma medlemmar i Svenska kyrkan. 

Akademikerförbundet SSR, tidigare Sveriges socionomers riksförbund SSR, vill inte berätta hur många medlemmar de har i Svenska kyrkan.