Fler samtal när Jourhavande präst hade extraöppet i påsk

"När vi nu inte kunde mötas varken i kyrkan eller med släkt och vänner ville vi visa att jourhavande präst finns här för dig", säger Kimmo Kling, nationell samordnare för jourhavande präst. Foto: Malva Kling, Mikael M Johansson

Jourhavande präst satsade på att finnas tillgänglig på telefon dygnet runt under påskhelgen. 200 fler samtal besvarades än under förra påsken.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
"När vi nu inte kunde mötas varken i kyrkan eller med släkt och vänner ville vi visa att jourhavande präst finns här för dig", säger Kimmo Kling, nationell samordnare för jourhavande präst. Foto: Malva Kling, Mikael M Johansson

– Människor har sökt sig till Jourhavande präst under påsk och det har visat sig vara ett riktigt beslut att ha extraöppet, säger Kimmo Kling, nationell samordnare för Jourhavande präst.

Under påsken har Jourhavande präst gått att nå via telefon dygnet runt, även öppettiderna för chatten förlängdes. Det skedde för tredje gången sedan pandemin bröt ut. 

Tidigare har stödlinjen, som nås via nödnumret 112, varit öppen dygnet runt under allhelgonahelgen samt jul och nyår.

– Påsken är en stor högtid inom kristendomen. Många längtar efter att få gå till kyrkan och att få mötas. När vi nu inte kunde mötas varken i kyrkan eller med släkt och vänner ville vi visa att Jourhavande präst finns här för dig.

Även förra påsken präglades av pandemin. Då hade Jourhavande präst inte öppet dygnet runt och drygt 1 500 samtal besvarades. I år besvarades drygt 1 700.

Under 2020 ökade samtalen till Jourhavande präst med omkring 30 procent jämfört med 2019, antalet chattar nästan fördubblades. Hittills i år har trycket fortsatt varit högt.

– Det har funnits ett tryck på Jourhavande präst även innan pandemin, men det ökade under 2020 och jag skulle säga att det inte har gått ner. Det är ett konstant ringande, det ser vi också i och med att vi inte hinner svara på alla samtal, säger Kimmo Kling.

Under januari och februari i år besvarade Jourhavande präst fler samtal än samma månader förra året. Under mars i år besvarades fortfarande många samtal, men inte lika många som under mars 2020 när pandemin hade brutit ut.

Fakta: Jourhavande präst

Är ett akut samtals- och krisstöd, en del av Svenska kyrkans själavård.

Telefonsamtal tas emot via nödnumret 112, och chatten nås via webben. Digitala brev kan skickas dygnet runt.

Anonymitet gäller både för den som kontaktar tjänsten och för prästerna. Prästerna har absolut tystnadsplikt.

Telefonlinjen är i vanliga fall öppen alla kvällar kl 21.00 till 06.00. Sedan mars 2020 är öppettiden förlängd, och det går nu även att ringa mellan 17 och 21.