19 november 2019
En intern utredning läcker med uppgifter om att förbundsstyrelsen ska ha slösat med medlemmarnas pengar på bland annat dyra hotellövernattningar, viner och resväskor. Den dåliga arbetsmiljön på förbundskansliet ska ha lett till att åtta anställda ha slutat på ett år. Förbundsstyrelsen och ledningen avvisar via mejl till Kyrkans Tidning alla dessa uppgifter.
21 november
KyrkA:s styrelse kallas till extra sammanträde om uppgifterna, och beskriver situationen som en ”kris”. De menar att utredningens syfte har varit att skada förbundet och skandalisera dess ledning. Förbundets medlemmar informeras samtidigt om situationen.
22 november
Lunds stiftskrets meddelar att de saknar förtroende för förbundsdirektör Vibeke Hammarström och förbundsordförande Bror Holm och kräver deras avgång.
25 november
Styrelserna för KyrkA:s kretsar i Västerås, Växjö, Linköpings, Luleå och Skara stift stämmer in i kritiken mot förbundets ledning.
26 november
KyrkA:s styrelse har extrainkallat ordförandemöte om uppgifterna – ett möte som pågår en hel dag. Styrelsen skyller den uppkomna situationen på en ”före detta medarbetare” som anklagas för ”manipulation och desinformation … med syfte att skapa kaos och misstroende”. Efter detta skriver styrelsen att ”vi har rett ut missförstånden och går tillsammans och stärkta ur krisen”. Bror Holm och Vibeke Hammarström sitter kvar och KyrkA:s styrelse uttalar sitt fulla stöd för dem. Bland de kretsordföranden som drar tillbaka tidigare kritik finns Linköpings Anna-Carin Gabelic och Härnösands Håkan Stiberg.
3 december
Ordföranden i de stiftskretsar som varit kritiska möter ledning och styrelse. Några kretsar ändrar uppfattning efter mötet.
10 december
Förbundsstyrelsen beslutar om en ny policy: ”nolltolerans mot alkohol i KyrkA:s representation”. Samtidigt beslutar de också om att en revisionsbyrå ska göra en ”anseenderevision”. Det beskrivs som ”en djupare granskning än en vanlig revision”.
11 december
Lunds stiftskrets står fast vid kritiken mot förbundsledningen. Kretsordföranden Fredric Liljeberg hoppar av två uppdrag i protest mot ledning och styrelse: som ersättare i KyrkAs förbundsstyrelse och som ordförande i Lundakretsen. I hans ställe kliver kyrkoherden Eva-Karin Lindgren in.
12 december
Fler kretsar bekräftar den tidigare kritiken mot ledning och styrelse. Det gäller bland annat Västerås. Kretsstyrelserna i Luleå, Skara, Linköpings och Lunds stift kräver att både Bror Holm och Vibeke Hammarström avgår. Samtidigt kommer också krav på ett extraordinarie förbundsfullmäktige innan den 2–3 juni.
13 december
Vibeke Hammarström svarar kritikerna: ”Vi är oskyldigt anklagade i en pågående maktkamp.”
17 december
Sju representanter för KyrkA:s Växjökrets meddelar att de hoppar av sina uppdrag inom förbundet. ”Vi har svårt att se hur nödvändig förändring skulle vara möjlig”, skriver de i en debattartikel i Kyrkans Tidning. Bror Holm svarar i en debattreplik: ”Vi känner inte igen oss i den bild ni beskriver.”
14 januari
Ordföranden för Kyrkans akademikerförbunds krets i Linköpings stift, Anna-Carin Gabelic, utesluts ur förbundet. ”Hon har handlat illojalt och brutit mot förbundets regelverk och mot lagar som reglerar styrelseledamöters ansvar”, skriver förbundsstyrelsen. ”Uteslutningen saknar grund”, skriver Gabelic i ett uttalande. Hon uppger att en advokat kallat henne att ”besvara ett antal frågor som bland annat berör om jag haft kontakt med media och vad jag i så fall skulle ha uppgett”. Hon säger till Kyrkans Tidning att hon inte tänker svara på advokatens frågor.
Januari–februari
Representanter från KyrkA:s ledning och styrelse reser runt till landets kretsar för att ”stärka och utveckla dialogen med kretsarna kring vad som hänt, vad som händer nu och om vad som kommer hända framöver”. En av frågorna på styrelsens dagordning är frågan om ett extra fullmäktige – som de avvisar. ”Anseenderevisionen måste bli färdig i god tid till fullmäktige. Ett extra fullmäktige kan inte heller ersätta ordinarie förbundsfullmäktige i juni, i år”, skriver Bror Holm i ett mejl till Kyrkans Tidning.
30 mars
Avskedandet av en tidigare anställd på KyrkA:s kansli är felaktigt, menar Akademikerförbundet SSR som har lämnat in en stämningsansökan till arbetsdomstolen mot KyrkA.
Den anställde ska på uppdrag av styrelseledamöter i KyrkA ställt samman en rapport om kansliets ekonomiska rutiner och personalomsättning. Bror Holm kommenterar: ”Vår uppfattning är att den tidigare anställde inte uppfyller förutsättningarna för att vara en visselblåsare.”
17 april
Krets 14, som representerar kyrkokansliet och Svenska kyrkans ungas kansli, skickar in en begäran om att upplösas. Enligt styrelsen handlar det inte om den pågående konflikten utan svårigheter att rekrytera nya representanter.
30 april
KyrkA vill skjuta på fullmäktige från juni till oktober. Orsaken är enligt styrelsen myndigheternas riktlinjer under covid-19-pandemin. Men flera kretsar menar att det skulle strida mot stadgarna. De vill att mötet ligger fast i juni – men att det då hålls digitalt.
18 maj
Diskrimineringsombudsmannen, DO, inleder tillsyn av Kyrkans akademikerförbund efter en anmälan. Myndigheten skriver att ”syftet med DO:s tillsyn är att undersöka hur Kyrkans akademikerförbund följer/har följt bestämmelserna i diskrimineringslagen”. Vibeke Hammarström skriver till Kyrkans Tidning att förbundet ”kommer att hantera DO”.