Flera stift vill ha nytt lönecenter

Stockholms stifts servicebyrå. Foto: Mikael M Johansson

Uddevalla, Umeå eller kanske Linköping? Frågan var ett eventuellt lönecenter för hela Svenska kyrkan ska placeras har väckts, och flera stift är intresserade av att kapa åt sig lönecentret.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Stockholms stifts servicebyrå. Foto: Mikael M Johansson

Förslaget att inrätta ett gemensamt lönecenter är resultatet av de samtal som har förts mellan stiftsstyrelsernas presidier och kyrkostyrelsens arbetsutskott. Kyrkostyrelsen föreslår i en skrivelse till kyrkomötet, Verksamhet och ekonomi för Svenska kyrkans nationella nivå 2020-2022, att ett lönecenter ska starta senast den 1 januari 2022. Inriktningen är att lönecenter ska finnas på en eller två platser i landet.

Kyrkostyrelsens råd för administrativt stöd bereder ärendet. Rådet anser att vilka orter som väljs är viktigt om det gemensamma lönecentret ska bli en framgång. En sonderande fråga har gått till stifts-
kanslierna: har ert stift kapacitet att ha kyrkans lönecenter där ert lönecenter finns i dag?

Flera stift svarar direkt nej, vi har inte den kapaciteten. Vissa av dem samarbetar redan med ett annat stift kring löneadministrationen.

De stift som ger ett tydligt ja är Linköpings, Skara, Västerås, Göteborgs, Luleå och Visby. För vissa av dem, som Västerås och Visby, skulle ett åtagande kräva att deras löne- och arvodeshantering växte avsevärt.

Utförliga svar har Linköpings, Göteborgs och Luleå stift lämnat. Linköpings använder delvis externa företag och erbjuder stiftets pastorat och församlingar en rad olika tjänster.

Göteborgs stift har ett lönecenter i Uddevalla. Stiftet säljer tjänster inom lönehantering till Karlstads stift och till församlingar och pastorat förutom i sitt eget stift också i Karlstads, Skara och Strängnäs stift. Man pekar på att löne- och lokalkostnaderna är lägre i Uddevalla än i exempelvis Göteborg, samtidigt som tillgången på kompetent personal är god.

Umeå är ytterligare ett alternativ utanför stiftsstäderna. Där finns i dag en gemensam servicebyrå för Luleå och Härnösands stift, man ger också support för alla landets GAS-enheter inom Svenska kyrkan. Också Luleå stift pekar på lägre kostnader och goda rekryteringsmöjligheter.