– Jag har erfarenhet från flyktingvågen 2015 och visste att lokaler var det allra viktigaste, så jag började ringa runt, säger läkaren Kateryna Blagodyr, verksam i Göteborg men med rötter i Ukraina.
Hon fick snabbt svar från Carl Johans pastorat som öppnade sina lokaler i Sjömanskyrkan för den nystartade organisationens insamlings- och samordningsverksamheten. Några dagar senare hade pastoratet genom kyrkoherde Anders Leitzinger även bidragit bland annat med en villa för akutboende för flyktingar.
– Vi har funnits med som stöd och möjliggörare och bidragit med de resurser vi kunde, bland annat med ett bankkonto så att de snabbt kunde samla in pengar, säger Anders Leitzinger.
Initiativet till ”Help Ukraine Gothenburg” kom från Kateryna Blagodyr men snart hade gruppen växt och nu drivs verksamheten av ett drygt 15-tal personer, många med ursprung i Ukraina.
Den första tiden handlade verksamheten mycket om insamling och gruppen har skickat två stora bussar och fem minibussar med kläder, leksaker, förnödenheter och annat till Polen och Ukraina.
– Men behoven förändrades varje timme. Nu satsar vi på avancerad sjukvårdsutrustning, säger läkaren Kateryna Blagodyr.
För kyrkoherde Anders Leitzinger fanns det ingen tvekan om att kyrkan skulle bidra:
– Det här är själva kärnan i att vara kyrka. Vi ska finnas där när nåt sådant här hemskt händer.
Däremot är han förvånad över att andra delar av samhället inte har agerat så snabbt.
– Vi har väntat på kommunen, stadsmissionen och räddningsmissionen, men det har verkligen gått långsamt. Vi såg ju det som hände 2015 och förstod att det kommer att komma folk och de behöver nånstans att vara. Då är civilsamhället oslagbart, säger Anders Leitzinger.
När bussarna från Polen återvände fanns ett antal ukrainska flyktingar med. De flesta av dem hade vänner och släktingar i Göteborg att bo hos, men för en grupp behövdes akut boende. Även här kunde Carl Johans pastorat bidra.
– Vi har ett hus som har stått tomt, vi kommer inte att driva boende framöver men vi förstod att det ju skulle komma människor. Just nu bor det 30 vuxna och fem och barn i huset, säger Anders Leitzinger som säger att det är frågan om ett akutboende och inget långt åtagande:
– Sedan får andra som är bättre rustade ta över.
”Help Ukraine Gothenburg” har nu lämnat Sjömanskyrkan och fått hjälp med mer permanenta lokaler där man kan öppna ett ”vardagsrum för medmänsklighet”. Organisationen kommer inte själv att ta emot fler flyktingar, men vill finnas som stöd för Göteborgs stad och andra. Insamlingen av pengar och medicinsk utrustning fortsätter också.
Kateryna Blagodyr menar att kyrkans engagemang har betytt oerhört mycket.
– Många av oss har varit förvånade, det är en helt annan kultur än i den ortodoxa kyrkan i Ukraina som är väldigt hierarkisk. Det är inte samma tradition av att vara så nära varandra som här. Jag har mött så oerhört mycket samhörighet och värme. Det är så det ska vara tycker jag, kyrkan ska vara en fristad för de som upplever sorg och misär.