Biskop Andreas Holmberg: Det görs inte tillräckligt mycket

Andreas Holmberg

Stockholms stifts biskop Andreas Holmberg, som just gett ut sitt herdabrev Gud såg att det var gott, som handlar om klimatkrisen, tycker att IPCC-rapportens viktigaste budskap är att det inte görs tillräckligt för att stoppa klimatförändringarna. Foto: Magnus Aronson och Tim Aro/TT

Världens klimatutsläpp måste halveras till år 2030 enligt FN:s klimatpanels senaste klimatrapport. Biskop Andreas Holmberg tycker att rapporten visar att det behövs ett nytt sätt att tänka.  

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Klimat
Andreas Holmberg

Stockholms stifts biskop Andreas Holmberg, som just gett ut sitt herdabrev Gud såg att det var gott, som handlar om klimatkrisen, tycker att IPCC-rapportens viktigaste budskap är att det inte görs tillräckligt för att stoppa klimatförändringarna. Foto: Magnus Aronson och Tim Aro/TT

FN:s klimatpanel IPCC:s nya rapport säger att utsläppen måste halveras till 2030 om världen ska klara 1,5-graders målet. Ska målet nås måste kolet bort från energisektorn, satsningar på vind- och solkraft göras och även kärnkraft och fossilgas med teknik för att avskilja koldioxid måste användas.

Men i stället fortsätter de globala koldioxid utsläppen att öka och jorden har fortsatt att bli varmare och förändringarna i klimatsystemet har blivit större än man tidigare väntade sig.

Vad vi gör nu avgörande

IPCC betonar också att klimatförändringarna slår hårdast mot regioner och människor som är mest sårbara och kan anpassa sig minst. Våra barn och barnbarn drabbas hårdare än oss, och vad vi gör nu är avgörande för hur allvarliga konsekvenserna blir för dem.

Klimatpanelen konstaterar i rapporten att det är möjligt att vända utvecklingen, men att det då krävs omfattande förändringar av samhället.

Stockholms stifts biskop Andreas Holmberg, som just gett ut sitt herdabrev Gud såg att det var gott, som handlar om klimatkrisen, tycker att IPCC-rapportens viktigaste budskap är att det inte görs tillräckligt för att stoppa klimatförändringarna:

– Det vi gör är inte tillräckligt kraftfullt och det går inte tillräckligt snabbt. Det är tungt att läsa rapporten, men den visar att utvecklingen leder åt fel håll och att ljuspunkterna är få.

Som det ser ut nu så håller vi inte på att vända detta, menar han.

– Under de senaste decennierna har miljontals människor har lyfts ur fattigdom, det håller vi på att tappa nu och det beror inte minst på klimatförändringarna.

Vad talar för att vi ska klara att vända utvecklingen? 

– Att det kan bli tillräckligt många människor som kräver en snabbare och kraftfullare omställning. Det finns kunskap och möjligheter att ställa om, men den politiska viljan finns inte.

– Hoppet är ett underifrån kommande tryck mot våra folkvalda politiker. De måste ta de steg som behövs. Det sker ett brett uppvaknande och det talar för att det kan gå att vända utvecklingen. Jag tycker att jag ser det uppvaknandet, inte bara i kyrkan, utan brett i samhället, bland psykologer, ekonomer, teknologer, företagsledare. Där tycker jag att den Helige ande rör sig.

Vad är det viktigaste vi kan göra, som privatpersoner och som kyrka? 

– Det finns ett behov av omvändelse, ett behov av att ändra vårt sätt att tänka, både som privatpersoner och kollektivt som gemenskaper. Vi präglas av samhällets syn på vad som är viktigt, vad som är gott liv och ett gott samhälle. I dag har den fört oss vilse, så det krävs en omvändelse, vi måste ändra vårt sätt att tänka.

– Som kyrka har vi en enorm potential. Kyrkan kan bli en positiv influencer som hjälper samhället att hitta nya bilder av det goda livet, av det goda samhället. Vi kan hjälpa till i en sådan förändring, kyrkan har arbetat med de frågorna i 2 000 år.

Individens utsläpp är jämförelsevis små, men klimatskammen faller på individerna. Vad tänker du om det?  

– Vi ska inte skambelägga. Vi har ett individuellt ansvar för hur vi väljer att agera. Genom ett exemplets makt kan man bli ett föredöme. Man kan inte strunta i sitt eget ansvar bara för att den egna påverkan är liten i jämförelse med samhällets. Men samhället måste ta sitt ansvar också, säger biskop Andreas Holmberg.