Förändrad migrationspolitik ger utmaningar för kyrkorna

Migrationsdagar

Under kyrkornas migrationsdagar diskuteras den förändrade flyktingpolitiken. På bilden: Sundbybergs församling delar ut fika till flyktingar från Ukraina utanför migrationsverket i Sundbyberg, 2022. . Foto: Marcus Gustafsson.

Motstånd och envist hopp är temat för kyrkornas migrationsdagar. "Vi pratar bland annat om hur det är att vara kyrka med dagens migrationspolitik", säger Anna Karlgren, senior policyrådgivare, Svenska kyrkan.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Migrationsdagar

Under kyrkornas migrationsdagar diskuteras den förändrade flyktingpolitiken. På bilden: Sundbybergs församling delar ut fika till flyktingar från Ukraina utanför migrationsverket i Sundbyberg, 2022. . Foto: Marcus Gustafsson.

- Kyrkan är en del av samhället och när staten förändrar mottagande och stödet till flyktingar måste vi fundera på hur vi jobbar på bästa sätt med de människor vi möter, säger Anna Karlgren från Svenska kyrkan.

Hon är med i arrangörsgruppen för kyrkornas migrationsdagar som anordnas av Sveriges kristna råd (SKR) 25–26 oktober i Immanuelskyrkan i Stockholm.

Vägar in i Sverige

Temat, som beskriver kyrkans förhållningssätt i dagens migrationspolitiska kontext, tas upp i ett samtal mellan ärkebiskop Martin Modéus, SKR:s generalsekreterare Sofia Camnerin, katolska biståndsorganisationen Caritas generalsekreterare George Joseph och Robert Tuftström, biträdande samfundsledare för Frälsningsarmén

Till dagarna kommer främst kyrkornas anställda och ideella som arbetar med flyktingar. Bland föreläsarna finns Nadim Ghazale, tidigare polis och författare som föreläser om vägar in i Sverige .

"Måste vara ettrig"

Syster Karin från Alsike kloster samtalar om hur man behåller sitt hopp och under rubriken ”Om man vill göra skillnad idag så måste man vara ettrig” samtalar Jonas Stadling från Swedish at Work och Daniel Back, regionledare på LP-stiftelsen i Stockholm om hur det går att runda krångel i migrationspolitiken.

– Jag tycker extra roligt med praktikerna under Migrationsdagarna som talar om hur man behåller sitt hopp, säger Anna Karlgren som betonar att dagarna också är till för att få chans för deltagarna att utbyta erfarenheter.

Fakta: Kyrkornas migrationsdagar 25-26 oktober

  • Kyrkornas migrationsdagar arrangeras av Sveriges kristna råd i samarbete med studieförbunden Sensus och Bilda. 25-26 oktober i Immanuelskyrkan i Stockholm,
  • Dagarna vänder sig till den som är intresserad av migrations- och integrationsfrågor och som är medarbetare, verksamhetsutvecklare, volontär,er cirkelledare eller liknande i religiösa samfund eller andra civilsamhällsorganisationer. 
  • Inom Sveriges kristna råd finns 27 medlemskyrkor