”Förbättra dialog och styrning”

Bättre kommunikation, tydligare arbetsordning och ökad lyhördhet för stiftens behov efterfrågas i rapporten. Foto: Mikael M Johansson
Cecilia Wadstein.

Hösten 2014 startade Svenska kyrkans utbildningsinstitut och de första åren kritiserades arbetsmiljön av anställda och studenter. Nu har en extern konsult utvärderat verksamheten.

Mycket fungerar men fortfarande krävs justeringar.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Bättre kommunikation, tydligare arbetsordning och ökad lyhördhet för stiftens behov efterfrågas i rapporten. Foto: Mikael M Johansson
Cecilia Wadstein.

På uppdrag av kyrkostyrelsen har Ramboll Management Consulting utvärderat Svenska kyrkans utbildningsinstitut, SKUI, från och med september 2018 och sex månader framåt. Syftet är att ge kyrkostyrelsen och institutet underlag inför utvecklingen av framtiden.

”Nu finns fyra välfungerande utbildningsprogram för diakoner, församlingspedagoger, kyrkomusiker och präster samt den behörighetsgivande utbildningen för kyrkoherdar”, skriver Ramboll som lyfter fram att en del organisatoriska frågor och strukturer ännu inte har satt sig. En ökad kommunikation, en tydligare och mer förankrad arbetsordning kring vart medarbetarna ska vända sig med frågor och vem som fattar beslut krävs liksom en bättre dialog mellan ledning och medarbetare.

Strukturen med två orter och en matrisuppdelning mellan program och kunskapsområden kräver fortsatt arbete. Stiften efterlyser en ökad lyhördhet hos SKUI för stiftens behov. Att SKUI sorterar under kyrkokansliet som en avdelning har vissa negativa aspekter, som begränsad frihet, men Ramboll skriver att fördelarna ändå överväger nackdelarna. Kanske skulle alternativa former för institutets styrorgan , exempelvis ett råd, bättre möta SKUI:s behov av en mer ”verksamhetsnära och snabbfotad styrning” enligt rapporten.

Nuvarande rektor Kenneth Nordgren kom i kontakt med konsultarbetet i februari och efterlyste då studenternas röst i rapporten, vilka dock inte finns med i slutresultatet.

– Min företrädare Ann-Louise Eriksson samt utbildningsstrateg Sheila Mallik hjälpte konsulterna framåt under hösten och uppdragsförtydligade studien. Resultatet är inte överraskande för mig. Vi har en fungerande verksamhet på plats efter en utmanande etableringsfas och nu ska vi finjustera processerna. Jag vill inte kommentera så mycket mer innan jag resonerat med kyrkostyrelsen.

Mitt primära intresse är att fånga in de studerandes värdering av vad de fått med sig från utbildningen.
- Kenneth Nordgren, rektor

Prästen Cecilia Wadstein arbetade tidigare som lärare vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut och dessförinnan många år vid pastoralinstituten. Hon bekräftar nu uppgifterna om att arbetsmiljön på SKUI var mycket svår de första tre åren, innan hon slutade.

En tredjedel av kollegiet som var med i starten av det nya institutet, slutade. Flera rapporter och vittnesmål har berättat om problem. Bland annat kom för några år sedan en arbetsmiljörapport som visade brist på tillit, förståelse och framtidstro i organisationen. I mars 2017 skrev en präst och en psykoterapeut till biskopsmötet där de beskrev sin oro över vad de sett och hört som andliga vägledare för studenter på SKUI.

– Det har tagit flera av oss lång tid att återhämta oss, säger Cecilia Wadstein.

Hon tycker att den senaste rapporten bekräftar hennes bild av arbetsmiljön.

– Spontant tänker jag att det kanske hade varit på sin plats att intervjua alla dem som slutat, för att höra vad för slags kompetens som gått förlorad. Resultatet skulle ha sett mycket annorlunda ut då.

Rektor Kenneth Nordgren har inte funderat så mycket över att ta in tidigare medarbetares åsikter.

– Mitt primära intresse är att fånga in de studerandes värdering av vad de fått med sig från utbildningen i relation till vad de möter i församlingstjänst.

– Jag har varit i kontakt med Pernilla Jonsson, analyschef på kyrkokansliet, för att be om en kvalitativ studie. Hur svarar utbildningen upp mot de krav och villkor som ställs i arbetslivet? Det ska vi titta på, säger Kenneth Nordgren.

– Även samverkan med stiften är något som vi ska se över. Det knepiga kan vara för programchefer och lärare att lyssna in stiften eftersom 13 olika röster, som många gånger har olika riktningar, ska tas hänsyn till.

Rekryteringen till utbildningarna är en utmaning för hela Svenska kyrkan och samtliga intervjuade efterlyser en kraftsamling på alla nivåer, från SKUI till kyrkokansliet och biskopskollegiet. Stiften själva lyfter i rapporten fram titelskydd för församlingspedagoger, förenklade behörighetsregler för vissa utbildningar samt ökad flexibilitet för prästutbildningen på distans som positiva för rekryteringen.

Kyrkostyrelsens arbetsutskott behandlar rapporten den 23 april.

Fakta: Utbildningsinstitutet

2012 beslutade nämnden för utbildning, forskning och kultur om en utbildningsreform. SKUI blev en ny avdelning inom kyrkokansliet och ersatte de båda pastoralinstituten och utbildningsenheten.

Studenter från olika studievägar skulle gå avslutande yrkesutbildning i en gemensam pastoralteologisk utbildning i Svenska kyrkans regi.

Lades under kyrkostyrelsen, blev en egen avdelning inom kyrkokansliet. Verksamheten skulle bedrivas på två platser, Uppsala och Lund, men vara ett enda institut.

Studenterna började den 1 september 2014.