Klimattoppmötet COP27 hålls i Sharm el-Sheikh i Egypten den 6 till den 18 november. Mötet samlar beslutsfattare från hela världen för att diskutera hur man ska hantera klimatkrisen.
Henrik Grape leder klimatarbetet hos Kyrkornas världsråd. Han har varit på plats och följt förhandlingarna sedan mötet startade.
– Jag uppfattar att det finns en frustration även bland förhandlarna att man inte kommer något vart. Det går långsamt och man lämnat mycket från förra veckan till den här veckan, säger han.
Interreligiös samverkan för skador och förluster
Från att knappt finnas på agendan, har frågan om klimatrelaterade skador och förluster och hur de ska ersättas kommit att bli en av mötets mest centrala. Kyrkornas världsråd har tillsammans med företrädare för andra religioner under COP27 enats om en skrivelse i vilken de bland annat betonar vikten av att klimatkonventionen ska ges en funktion som kan hantera kostnader för klimatskador. Skrivelsen har överlämnats till vice generalsekreterare i FN:s klimatsekretariat.
– Från kyrkornas sida har vi lyft att det också finns skador och förluster som är ickemonetära, där det handlar om att man blir av med platser där man har levt och bott, där ens förfäder är begravda. Det en enorm kulturförlust som inte går att räkna i pengar. Jag tror att det är viktigt i vårt försök att mäta allt i pengar, att också räkna in och erkänna de andra skadorna som sker av klimatförändringarna, säger Henrik Grape.
Bra för religionsdialogen
Han upplever att det är positivt för den globala religionsdialogen att hitta ett område där många trostraditioner arbetar tillsammans för ett gemensamt intresse.
– Alla religioner som är företrädda här säger något om att skydda den mest utsatta, älska sin nästa och att respektera jorden. Den rösten försöker vi ha här. Om det bara blir ekonomi och vem som ska vinna och förlora kommer vi ingenstans.
1,5 gradersmålet hotat
När Parisavtalet skrevs 2015 sattes ett mål att sträva efter att den globala uppvärmningen hålls under 1,5 grad. Hur målet ska uppnås är också en viktigt fråga under COP27. Lite verkar ha hänt sedan COP26 vad gäller utläppsminskning, säger Henrik Grape. Han menar att möjligheten att uppnå 1,5-gradersmålet är mindre än någonsin.
– Jag vet inte riktigt vad det är som ska få folk att förstå. Även Ukrainakriget borde vara ett incitament för att vi inte kan vara beroende av olja och fossila medel från skurkstater. Ska man värna om demokrati borde det också vara smart att satsa på förnybar energi utifrån de möjligheter man har i olika länder, säger Henrik Grape.
– Det finns många förlag om hur energisystemet i Sverige skulle kunna göras förnyelsebart på ganska kort tid, men gör man som regeringen gör nu, gör det svårare för den snabbaste lösningen på förnyelsebart och tar bort de saker som ska vara incitament för att förändra, då är det ju en totalt missuppfattning om var vi befinner oss i världen.