Förlängd arbetsbefrielse för domprosten

Arbetsbefrielsen för domprosten i Visby förlängs till de 24 november. Anledningen är att kyrkorådet vill invänta resultatet av de arbetsmiljöundersökningar som pågår. Kyrkorådet har också beslutat att överklaga domkapitlets beslut om att upphäva det första beslutet om arbetsbefrielse för domprosten.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Det skriver kyrkorådets ordförande Inger Harlevi i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen. 

Det var den 11 oktober som det meddelades att domprost Elisabeth Ström skulle arbetsbefrias en månad med omedelbar verkan. Domkapitlet rev sedan upp det beslutet. 

Men efter facklig förhandling har kyrkorådet nu alltså beslutat att förlänga domprost Elisabeths Ströms arbetsbefrielse till och med den 24 november. Enligt pressmeddelandet är anledningen är att kyrkorådet vill invänta information om resultaten av de undersökningar som nu görs om den psykosociala arbetsmiljön och en eventuell anmälan om kränkande särbehandling.

Anna Lundgren tjänstgör som vikarierande kyrkoherde under samma tid.

Kyrkorådet har också beslutat att överklaga domkapitlets beslut om att upphäva det första beslutet om arbetsbefrielse för domprosten.

- Med stöd av Svenska Kyrkans Arbetsgivarorganisation (SKAO) anser kyrkorådet att detta är en arbetsrättslig åtgärd och dessa hanteras inte av domkapitlet. Rollfördelningen i arbetsgivarfrågor inom kyrkan när det gäller präster och diakoner (vigda ämbeten) är inte helt enkel. Domkapitlet hanterar det som gäller lära, utövande av vigningstjänsten och efterlevnad av vigningslöften. Kyrkorådet är arbetsgivare och hanterar de lagar och regler som överallt gäller på svensk arbetsmarknad. Dessa lagar och regler är överordnade kyrkoordningen, skriver kyrkorådet i pressmeddelandet. 

- Det må tyckas överspelat att överklaga, eftersom den tid som gällde för den första arbetsbefrielsen redan gått ut, men kyrkorådet finner det angeläget att göra en markering mot beslutet och överklagar därför, avslutar Inger Harlevi i pressmeddelandet.