Från och med första januari 2022 ska alla församlingar samla in statistik löpande. Istället för att rapportera in statistik för deltagande i gudstjänster och annan verksamhet en gång om året ska det nu göras varje månad. Det enligt beslut från kyrkostyrelsen. I samband med detta har kyrkokansliet tagit fram en webbapp för statistikinsamling och ett visualiseringsverktyg.
De församlingar som redan använder sig av statistikinsamling genom bokningssystem ska inte ha märkt av några stora förändringar efter årsskiftet. Kyrkokansliet har jobbat med leverantörerna av bokningssystemen för att anpassa dem till de nya kraven och all statistik kan registreras den vägen.
För de församlingar som inte är anslutna till något digitalt bokningssystem har kyrkokansliet tagit fram webbappen Samla. I appen kan den som är aktivitetsansvarig lägga in statistik direkt när verksamheten händer.
Samla utvecklades under hösten 2021 och har funnits tillgänglig för församlingarna sedan årsskiftet.
– Själva webbappen verkar fungera utmärkt hittills. Det är klart att människor frågar om olika saker, men inga problem har rapporterats, säger Marie Schött, som har varit ansvarig för projektet.
Visualiseringsverktyget, döpt till Visa, kan användas av alla församlingar för att enkelt få en överblick över statistiken man samlar in.
– Är du en mindre församling vet du kanske hur verksamheten ser ut, men när du kommer till de större pastoraten och församlingarna så blir det möjligt på det här sättet att följa sin verksamhet hela tiden under året. Det blir ett redskap för strategisk planering, säger Marie Schött.
Det blir en omställning att rapportera in statistiken löpande istället för årsvis, oavsett om det görs med hjälp av Samla eller ett bokningssystem, men enligt Marie Schött bör det inte göra arbetet mer betungande.
– Vi har samlat in gudstjänststatistik sen 1970-talet, så det är bara ett annat sätt att göra det, man får in det på rutin. När jag lyssnar på församlingarna som varit med i vårt pilotprojekt, säger de att det underlättar och till och med att statistiken kan få högre kvalitet, säger hon.