Församlingen lägger ner förskolan – efter 30 år

Björn Leander, kyrkoherde. Foto: Svenska kyrkan i Orskarshamn.

I höst skulle förskolan Arken fira 30-årsjubileum.

Nu har Oskarshamns församling beslutat att lägga ner den omtyckta verksamheten.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Björn Leander, kyrkoherde. Foto: Svenska kyrkan i Orskarshamn.

– Att driva förskola tillhör inte den grundläggande uppgiften som kyrkan har. Och i valet att dra ner på de grundläggande uppgifterna gudstjänst, undervisning, diakoni, mission eller på förskolan – då väljer vi förskolan, säger kyrkoherde Björn Leander efter kyrkorådets beslut.

Avvecklingen av förskolan innebär att sju tjänster försvinner, fyra förskollärare och tre övriga. Beskedet om att förskolan kunde komma att avvecklas har mötts av starka reaktioner på sociala medier och i lokalpressen, inte minst bland föräldrarna till barnen på förskolan.

Hur möter ni föräldrarna i detta?

– Det är klart att det upplevs som drastiskt detta att lägga ner en förskola. Och vi har haft två föräldramöten där vi har informerat om detta, det sista på söndagseftermiddagen, säger Björn Leander.

– Det kändes som att det fanns en relativt stor förståelse när vi har lagt ekonomiska fakta på bordet, även det blir en stor sorg efter en älskad förskola.

Nu ska församlingen fråga kommunen om de är beredda att ta över verksamheten.

– Det blir inte samma förskola om kommunen driver den. Men ramarna inte särskilt vida för att driva en konfessionell förskola, sådant regleras av skollagen, skolverket och kommunen.

– Det går ju att ha viss kristen fostran i en konfessionell förskola, men läget är inte detsamma i dag som i dag för 30 år sedan. Då var det en kristen förskola, säger han.

Bakgrunden är en sviktande ekonomi, där kyrkan i nästa budget måste kapa omkring 2,5 miljoner kronor. Förskolan hade i fjol ett underskott på en miljon kronor. Enligt budget kommer den att hamna på ett underskott på minst 700 000 i år.

– Det är som de flesta församlingar: det kunde ha varit bättre. Vi måste handla när vi har handlingsutrymme, säger Björn Leander.

Förutom avvecklingen av förskolan Arken har församlingen redan nu stängt second hand-butiken Garderoben. Tre tjänster försvinner, och församlingen sparar då också på lokalhyra och andra kostnader för att driva verksamheten.

Nedläggningen av Garderoben kan stärka det ”vanliga” diakonala arbetet, som Björn Leander formulerar det.

– Särskilt efter coronapandemin tror vi att det diakonala omsorgsbehovet kommer att öka.

Innebär nedläggningen av second handen ett tillskott till diakonin?

– Vi får ett visst tillskott av pengar i och med stängningen av Garderoben. Vi har sedan många år en vakant diakontjänst. Nu har vi en person som vi kan omplacera och som utbildar sig till diakon, säger han.

Dessutom försvinner en komministertjänst som i stället ska omvandlas till en ungdomsledartjänst.

– En sådan tjänst är mer användbar och flexibel. Vi har mycket ungdomsarbete och behöver ledare.

Det ska också sparas på kanslifunktionerna genom en anslutning till Gemensamt administrativt system (Gas). Det innebär en besparing på en tjänst, berättar kyrkoherden. Utöver det gäller ”osthyvelsprincipen”, enligt Björn Leander: lite överallt.