Församlingen är navet i insatser mot utanförskap

Amina Al Shameri (till höger) är en av fyra praktikanter som får öva på svenska med hjälp av diakoniassisten Rosmarie Larsson. Foto: Marcus Gustafsson.

I Hällefors i Bergslagen håller Mötesplats Mary öppet tre dagar i veckan. Här är en trygg plats att samlas för att fika, öva sig i svenska och få hjälp att ta det första steget på vägen mot ett arbete.

I det som tidigare var Postens lokaler i Hällefors har kyrkans mötesplats Mary flyttat in. En grupp språkpraktikanter ser tillsammans med Hällefors-Hjulslö församlings personal till att det finns nybakat fikabröd i kaféet och välsorterade kläder i Klädkammaren.

– Det är damkläder och barnkläder som är mest populärt, säger diakoniassistent Rosmarie Larsson.

"Alla har gåvor att komma med"

Klädkammaren är fylld till brädden av plagg och skor som Hälleforsborna donerat. Hit kan människor komma för att plocka ut nya kläder till sin garderob. De som har råd betalar en slant och de som inte har det låter bli.

– Många familjer skänker något i stället för att betala. Det är en viktig anda vi försöker ha här, att det inte handlar om allmosor. För hur känns det att vara den som inte får vara behövd, utan bara ta emot utan att kunna ge någonting tillbaka? Vi försöker hjälpa människor att bli stärkta i sig själv. Alla har vi gåvor att komma med, säger diakon Maria Carlsson.

Amina Al Shameri serverar tillsammans med diakon Maria Carlsson fika till Gunilla Ström. Foto: Marcus Gustafsson. 

I kaféet går det att köpa fika för en billig peng. Det är volontärer som bakat. Några som är här för första gången i dag är systrarna Silvy Bergström och Gunilla Ström. De har båda bott i Hällefors hela livet, förutom några års utflykt till Stockholm. De har sett orten förändras.

– Det har försvunnit affärer. Jättemycket affärer, säger Silvy Bergström. 

– Nu har vi en liten klädaffär igen, men vi har ingen bokhandel och banken har bara öppet för bokade besök, fyller Gunilla Ström i.

De båda tycker att Mötesplats Mary är ett jättebra initiativ och Silvy Bergström som är engagerad i hembygdsföreningen har varit med och samlat in och skänkt leksaker till Klädkammaren. 

– Man hoppas att det ska komma till användning. 

En projekt inom stiftet

Mötesplatsen i Hällefors är en av två som finns med inom ramen för Västerås stifts projekt Marykedjan. Den andra drivs av Ljusnarsbergs församling i Kopparberg.

– Huvudmålet är att hitta strukturer för samarbete som gör att man blir starkare i att motverka socioekonomisk utsatthet på de här orterna. För de individer vi lär känna försöker vi hitta en stegförflyttning mot arbete, säger Linda Beskow, projektledare för Marykedjan på Västerås stift.

Projektet drivs med bidrag från Europeiska socialfonden, ESF+. Att det blev just två församlingar i norra Örebro län var ingen slump. 

– De här orterna toppar många parametrar. Som arbetslöshet, personer i försörjningsstöd och psykisk ohälsa. Församlingarna påverkas av skatteunderlag. Ofta är det ekonomiskt svaga församlingar som finns där behoven är som störst, säger Linda Beskow.

Arbetslösheten hög i länet

I Hällefors i Bergslagen bodde för 10 år sedan drygt 10 000 personer. I dag är befolkningsantalet nere på drygt 6 000. I juli låg arbetslösheten på 7,3 procent, jämfört med 6,8 procent i hela Sverige. Hela 3,7 procent av Hälleforsborna hade varit arbetslösa i över ett år. 

Medelåldern på orten har stigit och andelen utrikesfödda är i likhet med Sverige i stort sett 20 procent. 

– Något församlingarna sett var att det fanns en stor ensamhet och många grupper som inte mötte varandra, vilket skapade oro och utanförskap, säger Linda Beskow.

Därför är grunden i arbetet med Marykedjan öppna mötesplatser. Dit är alla välkomna och den gemenskap som skapas där är första steget i kedjan. Nästa steg är att utifrån enskilda personers förutsättningar och behov föreslå stödinsatser. Det kan vara att delta i studiecirklar som ordnas i samverkan med studieförbund. 

– Vi har haft en cirkel i digital teknik, en i språkträning i ett visst yrke och om vad som krävs för att jobba i vården till exempel.

Noria Abdi hjälper Hälleforsborna att få sina kläder och gardiner uppsydda. Foto: Marcus Gustafsson.

Nästa steg i kedjan blir att hitta praktikplatser. Där finns samarbete med regionen och med olika lokala företag. 

– För en del människor handlar det bara om att ta det första steget i kedjan och hitta hälsa och samvaro. Andra kanske går hela vägen, säger Linda Beskow.

Övar mer vardaglig svenska

Församlingarna kan också själva ta emot praktikanter. De fyra språkpraktikanterna i Hällefors är placerade här av kommunens arbetsmarknadsenhet. De tränar svenska genom de möten som sker. Två gånger i veckan håller Rosmarie Larsson en liten kurs för språkpraktikanterna om vad olika saker i Klädkammaren och kaféet heter på svenska.

– Vi pratar om olika material och olika skosorter. Vad olika bakverk heter och assietter och koppar. Språk som man kan behöva när man är här på plats, säger hon. 

– Det är bra att kunna öva sig i hur man pratar. På skolan (SFI) är det lite mer formellt språk jämfört med här, säger Amina Al Shameri, en av praktikanterna.

I somras vikarierade hon under en period i församlingen. I höst ska hon börja plugga på folkhögskola men hon kommer också vara kvar som språkpraktikant på mötesplatsen. Amina Al Shameri trivs i församlingens verksamhet och gillar att lära känna nya människor. 

– Det finns en del pensionärer här som är ensamma. En sa till mig att det är bra att komma hit för hemma sitter jag bara och fikar med väggen, säger hon.

Besök av barnmorska

Mötesplatsen Mary i Hällefors är som ett centrum kring vilket olika instanser med olika kompetenser samlas. En gång i veckan kommer en socionom från Stadsmissionen. Hon kan ge stöd till personer som behöver hjälp med ansökningar och myndighetskontakter. Det har varit en tandläkare och barnmorska här också som kunnat ge besökarna enskilda råd om olika besvär. 

"Tidigare så var jag ensam hemma mycket" säger praktikant Ezgamća Rasaté. Foto: Marcus Gustafsson.

På mötesplatsen finns också en syverkstad. Det var inget som var planerat från början. Men eftersom en av praktikanterna, Noria Abdi, var duktig på att sy började hon ta emot beställningar på uppläggningar av byxor, gardiner och annat. 

– Det finns ett behov. För det finns inget annat ställe i Hällefors där man kan göra det, säger Maria Carlsson.

50 praktikanter i projektet

Marykedjan startade sin verksamhet för ett drygt år sedan och projektet ska totalt pågå i tre år. Hittills har projektet haft 50 deltagare som varit praktikanter på olika arbetsplatser eller fått annat stöd. Av dessa har 26 varit placerade av kommunen eller Försäkringskassan.  Tre av deltagarna har fått jobb och en har börjat studera.  

Mötesplatserna är välbesökta. I Hällefors kommer cirka 20 personer per dag.

– Tidigare så var jag ensam hemma mycket. Det blev så att jag inte vågade gå ut och träffa människor. Nu när jag börjat komma till arbetsplatsen och vågar prata med människor är det jättetrevligt. Speciellt när det kommer gamla, de pratar sakta så jag förstår mycket, säger Ezgamća Rasaté, en av språkpraktikanterna.

 

Fakta: Mary

M - Meningsfullhet

A - Arbetsgemenskap

R - Rehabilitering

Y - Yrkesstolthet

Martymetoden en bemötandemetod som vill ta till vara på individers kapacitet och stärka dem genom arbetsträning och meningsfulla mötesplatser. 

S:t Mary kan vara en egen ekonomisk enhet i en församling som drivs som ett socialt företag utifrån Marymetoden. Exempelvis ett kafé.

Marykedjan är Västerås stift diakonala projekt. Genom en kedja av insatser stärks människors sociala hälsa och förutsättningar för att komma i arbete.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Västerås stift
Uppsala stift
Göteborgs stift
Stockholms stift