Församlingen på Cypern vill inte lägga ner

Svenska kyrkan har funnits på Cypern sedan 1990. Thomas Nordin var vikarierande kyrkoherde i församlingen från september 2021 till april 2022. Foto: Svenska kyrkan i utlandet, Cypern/privat. 

I Skuts utredning av utlandsförsamlingen på Cypern föreslås stora förändringar. Ny lokal, nya grepp om församlingsverksamheten och fler ideella kan bli framtiden om utredningsförslagen följs.  

– Man ska vara försiktig med att förändra det som har fungerat väl över tid, säger Thomas Nordin, tidigare kyrkoherde på Cypern.

 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Svenska kyrkan har funnits på Cypern sedan 1990. Thomas Nordin var vikarierande kyrkoherde i församlingen från september 2021 till april 2022. Foto: Svenska kyrkan i utlandet, Cypern/privat. 

Av de senaste utredningarna av Svenska kyrkans utlandsförsamlingar är det den om församlingen på Cypern som föreslår störst förändringar. I utredningen, gjord av Håkan E Wilhelmsson, föreslås bland annat att Svenska kyrkan på Cypern ska upphöra som formell utlandsförsamling och istället bli en verksamhetsplats och att församlingens lokal i Ayia Napa ska sägas upp.

Ska det bli ett bra förändringsarbete kanske man inte ska föregripa för mycket i detalj som utredningen tenderar att göra. På några ställen kunde utredaren ha varit mer nyanserad och inte fullt så alarmistisk, säger Thomas Nordin, som fram tills nyligen vikarierat som kyrkoherde på Cypern.  

Thomas Nordin tycker dock att utredningen också får med mycket av det som är bra med församlingen. 

– Om man tar fasta på det positiva så är det att han lyfter våra ekumeniska kontakter, de lokalanställda som i mångt och mycket är ansiktet utåt för kyrkan, och att det krävs en fortsatt utsänd heltids prästtjänst för att arbeta med de här förändringarna. 

Vill bli inkluderade i dialogen

För Thomas Nordin är det viktigt att utlandsförsamlingarna behandlas på samma sätt som församlingar i Sverige. Han berättar att man på Cypern har arbetat hårt med att uppfylla alla krav som ställs på en församling. 

– Jag har upplevt Svenska kyrkan på Cypern som en jättestor resurs och tillgång och har stor respekt för det arbete som har utvecklas under 30 år. Så jag tycker man ska vara lite försiktig med att förändra det som har fungerat väl över tid. 

Det Thomas Nordin ser framför sig nu är en process där den här utredningen vägs samman med den juridiska utredning som gjorts tidgare och en ekonomisk sammanställning. Han betonar att lokalanställda och kyrkorådet på Cypern bör inkluderas i samtal med kyrkostyrelsen och Skut-rådet. 

– Vad som än sker så vill man att kyrkoråd och medarbetare ska vara med på båten. Den här förändringsprocessen som vi är inne i har skapat en ökad förståelse hos kyrkorådet och ledamöterna är inställda på ett förändringsarbete. Nu är vi med på att hitta en bra dialog framåt och inte vara för alarmistiska eller kategoriska, säger han.