Varför har ni vänt er till regeringen?
– Vi har vänt oss till stiftet med exakt samma skrivelse. Men naturligtvis vill vi skriva detta också till kulturdepartementet när ett ovärderligt kulturarv gått upp i rök.
Församlingen utreder
Övertorneås kyrkoherde Heli Pruikkonen säger att det ännu inte är klart om församlingen kommer att återuppbygga kyrkan.
– Vi håller på att utreda saken tillsammans med stiftet. Det är en öppen fråga för kyrkorådet och vi kan inte uttala oss ännu.
Hur tänker ni kring skrivelsen?
– Jag förstår att önskemålet att återuppbygga kyrkan finns och vi ska bemöta det, men församlingen måste göra arbetet med utredningen först. Vi behöver göra en inventering, sondera terrängen och få klart hur mycket ersättningen från försäkringsbolaget täcker. Jag kan varken säga bu eller bä innan det är klart.
Vad säger församlingsmedlemmarna?
– Vissa tycker att det räcker med ett kapell eller ingenting alls, andra, framför allt Hedenäsetborna, vill se en återuppbyggnad. Församlingen var tre församlingar innan de gick samman i Övertorneå församling 2006, och alla har inte samma relation till Hietanimi kyrka, säger Heli Pruikkonen.
Försäkringsfråga
Hon säger att det finns olika tankar kring hur en eventuell återuppbyggnad skulle finansieras, och att det är viktigt att avvakta utredningen.
Arne Honkamaa tror att finansieringen till viss del kommer att kunna täckas av försäkringspengarna.
– Men hur långt det räcker är oklart och blir en fråga för församlingen och stiftet i slutändan, säger han.
Förhandlingarna med försäkringsbolaget är ännu inte i gång, och innan något beslut fattas vill länsmuseet se resterna av den nedbrunna kyrkan, och det kan ske först i vår när snön smält. Återuppbyggnadsgruppen har dock bett om att få komma till nästa kyrkoråd den 14 december för att berätta om sina tankar och idéer.
Skrivelse till Parisa Liljestrand
Arne Honkamaa berättar att han mejlat församlingsbor om gruppen och att har fått mycket stöd för en uppbyggnad. Därefter skrev han och två andra personer i gruppen skrivelsen till kulturminister Parisa Liljestrand där de kort beskriver hur central kyrkan och platsen där den stod, varit för samhället under många århundraden. De skrev också att de känner ett ansvar att föra vidare detta kulturarv till kommande generationer.
– Det är inte bara kyrkobyggnaden som är av kulturellt värde.
Ovärderliga skatter
En av kyrkklockorna, Ryssklockan, blev stulen av ryska soldater, återficks efter 170 år och hängdes sedan upp i kyrktornet igen.
– Det är en av de ovärderliga skatter som blev offer för eldens lågor i september, liksom 1600-talsorgeln. Vi är inte bortskämda med kulturskatter här och tycker att man borde kunna återskapa både kyrkan och inventarier, säger Arne Honkamaa.
Han tycker att det var vänligt av Parisa Liljestrand att komma till Hietaniemi och ”se på eländet”.
– Det kändes bra att hon fick se förödelsen samtidigt som vi kunde visa bilder på hur kyrkan har sett ut.