Sängplatser för 30 personer är snart klara i församlingshemmet i Åmål. Men kyrkoherde Lotta Cohén vill vara tydlig med att Svenska kyrkan bara är en del av ett stort engagemang i bygden. Hon påpekar också att det är kommunen som har ansvaret med hjälp av bland annat Röda Korset som tar emot flyktingarna.
Min personal som ska finnas med är cirka 20 personer, men bakom kulisserna är det säkert tre gånger så många från olika delar av samhället som arbetar med flyktingmottagandet, säger Lotta Cohén.
Vårdcentralen, äldreboendets matservice, ortens butiker och många frivilliga samarbetar för att mottagandet ska fungera så bra som möjligt.
Efter ett par dygn i församlingshemmet ska flyktingarna slussas vidare till ett permanent boende.
– Där kopplas individ- och familjeomsorgen in för att se till att de flyktingar som blir kvar i kommunen får ett permanent boende och får det stöd och den hjälp de behöver, säger Daniel Andersson, säkerhetsstrateg i Åmåls kommun till Provinstidningen Plus.
Kyrkans personal kommer att finnas tillhands både för samtal och för praktiska saker som kan behövas, tillexempel visa var lekplatsen ligger eller ta hand om barnen medan mamman får möjlighet att ta en dusch.
– Men vi vet inte än vilka behov som finns förrän familjerna kommer, men vi ska finnas i huset, säger kyrkoherde Lotta Cohén som menar att just sådant här arbete med att hjälpa människor i nöd är kyrkans roll:
– Det är ju därför vi är kyrka.