Församlingsherden: "En kraftfull smäll"

En kraftig explosion har inträffat utanför ett flerfamiljshus i Linköping. Flera personer uppges skadade och flera kvarter har spärrats av runt explosionsplatsen. Foto: Jeppe Gustafsson / TT
Flera personer uppges ha skadats och flera kvarter har spärrats av runt explosionsplatsen. Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Flera fastigheter har skadats. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Morgonens kraftfulla explosion i Linköping inträffade bara några hundra meter från S:t Lars kyrka. Ett 20-tal personer tros ha skadats lindrigt i smällen. Nu församlingen satt in extra personal och håller öppet för den som vill samtala.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
En kraftig explosion har inträffat utanför ett flerfamiljshus i Linköping. Flera personer uppges skadade och flera kvarter har spärrats av runt explosionsplatsen. Foto: Jeppe Gustafsson / TT
Flera personer uppges ha skadats och flera kvarter har spärrats av runt explosionsplatsen. Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Flera fastigheter har skadats. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

– Jag var hemma när jag hörde själva explosionen – en mycket kraftfull smäll. Så snart det stod klart vad som hade hänt såg vi till att bemanna kyrkan, berättar församlingsherde Göran Rehnström.

S:t Lars kyrka håller nu öppet för människor att komma in och tända ett ljus eller samtala, om man känner oro. Kyrkan bjuder även på varm och kall dryck.

– Vi vill att detta ska vara en plats dit man kan gå. Vi har beredskap, säger Göran Rehnström.

Det var vid niotiden i morse som larmet om explosionen kom. Polisen har ännu inte fått uppgifter om att någon skadats allvarligt i explosionen.

Pontus Håkansson

 

Två kvar på sjukhus efter Linköpingsexplosion
En kraftig explosion har inträffat utanför ett flerfamiljshus i Linköping. Flera personer uppges skadade och flera kvarter har spärrats av runt explosionsplatsen. Foto: Jeppe Gustafsson / TT

Ett 20-tal personer skadades lindrigt i den kraftiga explosionen i centrala Linköping. Det är fortfarande oklart vad som exploderat men polisen misstänker att en sprängladdning detonerat utomhus.

- Allt tyder på att det är någon som placerat någonting i området kring Ådalagatan, Hamngatan, säger spaningsledare Magnus Skoglund vid en pressträff i polishuset i Linköping.

Polisen kan ännu inte säga om detonationen varit avsedd att skada någon person eller någon verksamhet i området.

Enligt uppgifter till Borås Tidning misstänks kretsar kring mc-gänget Bandidos ligga bakom sprängningen, men det är inget som polisen vill bekräfta.

- Det kommer in tips om alla möjliga saker, det är en av alla arbetshypoteser och inget jag kan kommentera för tillfället, säger Magnus Skoglund.

Säpo har informerats om händelsen, säger Skoglund, men det finns inga misstankar om terrorbrott. Polisen har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig ödeläggelse men ingen är misstänkt för brottet.

Tre personer transporterades med ambulans till Universitetssjukhuset efter smällen.

- De har splitterskador och sårskador. Två patienter är kvar, säger Kim Berg, medicinskt ansvarig vid Region Östergötland, vid en pressträff.

Fler personer tog sig till sjukhuset på egen hand, samtliga med lättare skador. De har kunnat lämna sjukhuset.

Larmet om explosionen kom till polisen klockan 9.02 på fredagsmorgonen. Den inträffade utomhus och orsakade skador på flera närliggande fastigheter. Fönsterrutor är krossade och flera balkonger är förstörda.

Enligt fastighetsägaren Stångåstadens vd Fredrik Törnkvist är det totalt 109 lägenheter i området som fått skador. 34 lägenheter är värre drabbade än övriga.

- Det är många som inte kommer att kunna flytta hem i kväll, säger han.

En man som befann sig i närheten berättar för Corren att han trillade omkull av explosionens tryckvåg.

- När jag kom upp såg jag ett stort moln efter explosionen och det flög in plåt och trä på innergården från andra sidan huset.

Mannen gick närmare explosionsplatsen och såg då förödelsen.

- Det låg blodiga människor på backen. Privatpersoner hjälpte till att hjälpa ut folk. En äldre man som kom ut var helt blodig i skallen, säger han till tidningen.

Ett tjugotal personer tros ha skadats lindrigt vid explosionen.

Flera kvarter kring detonationsplatsen är fortfarande avspärrade och nationella bombskyddet arbetar med teknisk undersökning på platsen.

Barn och anställda på en förskola som ligger nära detonationsplatsen flyttades på förmiddagen till en annan förskola, rapporterar Corren.

- Alla barn och all personal är oskadda, säger förskolechef Annika Bladh till tidningen.

- Jag ska omedelbart kontakta Previa för att höra om barn och personal kan få hjälp med krisbearbetning, säger hon.

Spridda vittnesmål om att det ska ha hörts flera smällar har rapporterats av flera medier men det är ingenting som polisen bekräftar.

- Vi misstänker att det handlar om en explosion, men sedan får vi undersöka om det som exploderat kan ha orsakat fler smällar. Det kan ha kommit flera ljud från samma detonation, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund.

Polisen uppmanar allmänheten att hålla sig utanför det avspärrade området.

- Det finns ingen information om att det skulle finnas risk för fler detonationer men vi håller avspärrningarna för att inte få in personer till detonationsplatsen. Många är oroliga för sina lägenheter och försöker ta sig in men vi uppmanar alla att hålla sig utanför avspärrningarna.

Personal från de berörda fastighetsbolagen finns på plats i närliggande Linköpings simhall för att ge information till personer som är oroliga för hur deras hem har drabbats.

Fakta: Stabsläge inom sjukvården

Inom hälso- och sjukvården finns tre fastställda beredskapslägen: stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge.

Universitetssjukhuset i Linköping gick efter explosionen upp i katastrofläge. Vid 12-tiden gick de ned i förstärkningsläge, nivån under katastrofläge. Även Vrinnevisjukhuset i Norrköping och lasarettet i Motala sates i förstärkningsläge, skriver Region Östergötland i ett pressmeddelande.

Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.

Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Källa: Socialstyrelsen, Region Östergötland