I mitten på december blev det känt att domprost Elisabeth Ströms tjänst ska avslutas. Den senaste av flera uppmärksammade händelser kring domkyrkoförsamlingen i Visby.
Kontraktsprosten och kyrkoherden Monika May deltog nyligen i sitt sista stiftsstyrelsemöte. Då lämnade hon in en skrivelse som föreslår att domkyrkoförsamlingen ska delas i två delar. Hon anser att en delning skulle kunna rädda Svenska kyrkan i Visby.
Ur skrivelsen: "Det har faktiskt tidigare funnits en södra landsförsamling i Visby, med eget kyrkoråd. Visborgsområdet expanderar och det kommer att byggas för fullt i södra Visby. Med en driftig kyrkoherde i Visborgskyrkan och en komminister i Terra Nova och ett nytt kyrkoråd skulle detta kunna fungera hur bra som helst och möta framtidens utmaningar. Domkyrkoförsamlingens gräns skulle kunna gå i närheten av ringmuren."
– Min uppfattning är att ett kyrkoråd som fungerar som dagens kyrkoråd i Visby bör ha så lite som möjligt att besluta om, säger hon och föreslår att stiftsstyrelsen bör kontakta biskopen i Lund, Johan Tyrberg, som just nu agererar för att få ordning på församlingen Falsterbo-Skanör, säger Monika May.
– Stiftsstyrelsen kan fatta beslut om att dela församlingen. Jag anser att man åtminstone måste utreda frågan. Något måste göras.
Monika May har själv arbetat i Visby domkyrkoförsamling fram till hösten 2007 och hon minns med stolthet ungdomsverksamheten i Terra Nova-kyrkan.
– Så mycket i församlingens distrikt utanför själva domkyrkan är nedlagt, ett helt distrikt och en diakonimottagning, eller kraftigt minskat, till exempel barn- och ungdomsarbetet. Det finns en del kvar och personalen gör ett gott jobb, men jag sörjer ändå den verksamhet som fanns tidigare.
I Terra Nova-kyrkan deltog i genomsnitt 200 barn och ungdomar i verksamheten varje vecka.
– Vi hade 100 scouter i olika grupper. Inget av det finns kvar och det är länge sedan man tilläts ha konfirmandgrupper i Terra Nova eller Visborg. Nu finns en oro att Terra Nova-distriktet kommer att läggas ner.
Monika May säger att man måste våga diskutera det hon anser vara problemet i domkyrkoförsamlingen.
– Kyrkorådets ordförande är van att bestämma och är van att bli åtlydd. Så länge som det inte blir någon ändring kommer det här att fortsätta vara ett problem. De styrande nonchalerar både biskopens tillsyn, kyrkoordningen, domkapitlet och svensk lag.
Men kyrkorådet är tillsatt genom val. Varför ska inte det respekteras?
– Det här är baksidan av valsystemet i Svenska kyrkan. Människor röstar på någon som är känd, som de tror sig veta vem det är.
Enligt vad Monika May skriver till stiftsstyrelsen påpekade biskopen vid den senaste biskopsvisitationen 2016 att kyrkorådets arbetsutskott inte kan vara så stort att det har majoriteten garanterad när ärenden kommer till kyrkorådet.
– Detta nonchalerar kyrkorådet fortfarande, säger Monika May. Genom att adjungera personer till arbetsutskottet som sedan står med som beslutande rundar man det här. Det innebär att arbetsutskottet fattar avgörande beslut, exempelvis domprostens arbetsbefrielse, utan att besluten passerar kyrkorådet.
Kyrkans Tidning ber stiftsstyrelsens ordförande, biskop Thomas Petersson, kommentera skrivelsen.
Hur kommer frågan om en delning hanteras av stiftsstyrelsen?
– Indelningsärende är en stiftsstyrelsefråga. Den nya stiftsstyrelsen kommer troligen att utse ett utskott som ska arbeta med indelningsfrågor under kommande mandatperiod. Vi måste regelbundet se över vår organisation.
– Det handlar om att få tydliga enheter som kan bära sin verksamhet samt att församlingar och kyrkor kan ha en stabilitet för framtiden. Stiftsstyrelsen har alltså redan ett uppdrag att se över församlingsindelningen och pastorat. Det gäller hela stiftet, skriver Thomas Petersson i ett mejl.
Kyrkorådets ordförande Inger Harlevi har också fått möjlighet att kommentera skrivelsen.
– Det kan i framtiden vara aktuellt att titta på hur församlingsindelningen ser ut omkring Visby. Det ska byggas otroligt många bostäder i det området som heter Visborg, vilket innebär att Visby och Vibble/Västerhejde kommer att växa ihop, skriver Inger Harlevi i ett mejl.
I skrivelsen står också att förskolan som nu finns i i Terra Nova-kyrkans lokaler har en budgeterad förlust om 100 000 kronor varje månad.
Stämmer det?
– Nej, den budget som i sista stund kom fram, var inte korrekt. Rektor för förskolan hade skickat den till domprosten och där hade den fastnat. Vi återkommer med korrekta siffror när den nya budgeten läggs i slutet av januari, svarar Inger Harlevi.
När det gäller skrivelsens synpunkter på hur kyrkorådet sköts svarar Inger Harlevi:
- Dem kommenterar vi inte i media.