Nej till nationell strategi för avhopparverksamhet

Kyrkomötet

Flera av kyrkomötesledamöterna för Vänstern i Svenska kyrkan (Visk) ville att kyrkostyrelsen skulle ta fram en nationell strategi för avhopparverksamhet och försoningsarbete. Foto: Mikael M Johansson och Helena Landstedt/TT

“Jag hoppas att alla här tycker att kriminella nätverk med unga män är problematiskt”, säger Britt Björneke, representant för Vänstern i Svenska kyrkan (Visk). Hon talade för sin motion om en en nationell strategi för avhopparverksamhet, men kyrkomötet sa nej till förslaget.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Kyrkomötet

Flera av kyrkomötesledamöterna för Vänstern i Svenska kyrkan (Visk) ville att kyrkostyrelsen skulle ta fram en nationell strategi för avhopparverksamhet och försoningsarbete. Foto: Mikael M Johansson och Helena Landstedt/TT

Britt Björneke

Flera av kyrkomötesledamöterna för Vänstern i Svenska kyrkan (Visk) ville att kyrkostyrelsen skulle ta fram en nationell strategi för avhopparverksamhet och försoningsarbete. De ville även att kyrkostyrelsen skulle tar fram utbildnings- och informationspaket om detta. Sk-utskottet som behandlat motionen yrkade på avslag, och kyrkomötet gick på utskottets linje. 

– Jag hoppas ni alla här tycker att kriminella nätverk med unga män är problematiskt och att kyrkan kan och ska engagera sig för att hjälpa dem att hoppa av, sa Britt Björneke, representant för Vänstern i Svenska kyrkan (Visk) och en av motionärerna under debatten.

Viktiga insatser i församlingar och stift

En av utskottets ledamöter, Mattias Benke, Socialdemokraterna (S), anser att församlingar och stift gör viktiga insatser i frågan men att det inte finns skäl att anta en nationell strategi.

– Vi understryker vikten av försoningsarbete och allvaret med att yngre kommer in i kriminella nätverk. Vi har flera olika exempel där kyrkan lokalt är med i olika samarbeten men på nationell nivå har de tillräckligt att jobba med.

Mattias Benke och utskottet pekade på att frågan om exit-processer behandlades av kyrkomötet förra året och att det frågan kan tas upp på det tematiska kyrkomötet år 2024, där det blir fokus på ”Kyrkan i det offentliga rummet”.

"Lågt förtroende för myndigheter"

– Vi i kyrkan kan bli mer offensiva. Många har lågt förtroende för myndigheter men kyrkan kan ge stöd till unga med respekt för de ungas liv, kontrade Britt Björneke (Visk) med i debatten.

Hon sa att en nationell strategi behövs med riktlinjer för arbetet och instruktioner för hur man kan involvera fler anställda i arbetet med avhopparverksamhet.

Britt Fält (Visk) talade också för motionen. Hon tryckte på att frågan är högaktuell för Svenska kyrkan. Därför vill hon att frågan tas upp igen på det tematiska kyrkomötet 2024.

– För att kyrkan ska vara en relevant aktör i samhället måste vi möta stora frågor i tiden.