Fortsatt samarbete i Jerusalem - men utan professur

En ny stiftelse gör det nu möjligt för fler lärare att tjänstgöra vid Svenska teologiska institutet i Jerusalem. Men Krister Stendahl-professuren är borta. Foto: Marcus Gustavsson

Svenska kyrkans samarbete med Lunds missionssällskap, Lunds stift och Lunds universitet kring forskning och utbildning vid Svenska teologiska institutet i Jerusalem (STI) har fått nya former.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
En ny stiftelse gör det nu möjligt för fler lärare att tjänstgöra vid Svenska teologiska institutet i Jerusalem. Men Krister Stendahl-professuren är borta. Foto: Marcus Gustavsson

– Jämfört med tidigare får vi nu en form som gör att vi kan stärka finansieringen och utvecklingen av den akademiska verksamheten. Pengarna är inte längre bundna i en fond där det är osäkert hur de kan komma till användning, säger Erik Sjöstrand, ledamot i kyrkostyrelsen och en av de blivande ledamöterna i stiftelsens styrelse.

Samarbetet mellan parterna har pågått sedan 2006. En fond startades i syfte att finansiera den då nyinrättade Krister Stendahl-professuren vid Lunds universitet, som främst har varit förlagd till Jerusalem. Lunds universitet avslutade professuren 2018 och nu i december beslutade kyrkostyrelsen att även fonden ska avslutas. Istället bildar Svenska kyrkan, Lunds missionssällskap och Lunds stift Krister Stendahls stiftelse.

– Den nya formen påverkar inte vårt samarbete med Lunds universitet. Stiftelsen har inrättats i samförstånd med universitetet. Lärare och studenter kommer kunna söka medel för längre vistelser och kurser vid STI. 

Medlen ska även kunna gå till gästprofessurer samt sökas av andra av STI:s samarbetspartner som bedriver forskning på akademisk nivå. 

Alexander Maurits, prefekt vid Centrum för teologi och religionsvetenskap, Lunds universitet, har varit delaktig i planeringsarbetet. Han är positivt till den nya stiftelsen.

– Fonden som fanns innan var i princip ett konto hos Svenska kyrkan där man hade satt av pengar. Med en stiftelse är det mycket säkrare att samarbetet blir långvarigt, vilket är bra för vår planering. Det är en av de stora vinsterna.

– Nu kan också flera av våra lärare ansöka om medlen för att tjänstgöra vid STI, istället för att pengarna går till en professur. Medlen ska också kunna bekosta våra studenters resor och vistelser. Tidigare fick den som innehade professuren lägga ner mycket arbete på att skaffa finansiering till studenterna, det slipper vi nu.

Lunds universitet har inte gått med som stiftare, det visade sig vara svårt dels då universitetet är en myndighet. 

– Vår förhoppning är att genom interna stiftelser kunna finansiera ett mer långvarigt forskningsprojekt vid STI och på så sätt bidra med en rejäl insats från universitetet. Vi diskuterar former för hur det skulle kunna se ut men vi är inte riktigt i hamn där.

Fakta: Svenska teologiska institutet (STI)

  • STI är ett teologiskt studieinstitut med inriktning på bibelvetenskap, judaistik, religionsteologi, religionsdialog och religionsmöten.
  • Det grundades 1951 och är en del av Svenska kyrkan.
  • Institutet har sitt säte i byggnaden Beit Tabor i västra Jerusalem.