– Redan i slutet av maj varslades hälften av våra 33 medarbetare och för första gången på nio år stängde vi helt under juli.
För att hålla verksamheten flytande har renoveringar och underhåll fått skjutas på framtiden.
Men sedan augusti har bokningarna ökat ganska ordentligt, mycket tack vare den spaverksamhet som numera bedrivs på stiftsgården, och Pelle Sundelin har till och med fått återanställa några medarbetare.
– I och med de drastiska åtgärder som vi har vidtagit är jag optimistisk inför framtiden.
Han ser dock en förskjutning från konferensgäster, som utgör majoriteten av gästerna, till allt fler privatgäster när verksamheter övergår till digitala möten samtidigt som ”hemestrandet” ökar.
Stiftsgården Stjärnholm i Strängnäs stift tvingades att stänga under april och maj. Men sommaren har gått bra.
– Juli gick till och med bättre än förra sommaren, berättar stiftsgårdschef Anders Burman.
Framöver ser det ganska bra ut men det ligger på en lägre nivå än tidigare. På helgerna kommer konfirmander men konferensgrupperna är färre och mindre.
– Vi klarar oss nu men ekonomin räcker inte riktigt till.
Precis som andra verksamhetschefer Kyrkans Tidning har talat med hoppas Anders Burman på extra ekonomiskt stöd från stiften.
– Vi har gått ihop alla stiftsgårdar och kontaktat nationell nivå för att förklara situationen.
Kyrkostyrelsen har, efter överläggningar med stiftsstyrelserna, budgeterat ett tillfälligt extra stiftsbidrag under 2021 på 65 miljoner kronor i årets budgetskrivelse till kyrkomötet. Summan motsvarar cirka tio procent av den sammanlagda årliga stiftsavgiften.
Ekonomiutskottet har ställt sig bakom förslaget, och går förslaget igenom är det sedan upp till stiften hur de vill fördela bidraget för att bäst främja föreningslivet i den ansträngda situationen.
Pontus Gunnarsson, föreståndare för Rättviks stiftsgård, ser att situationen snarare är värre nu än i våras.
– I våras var det nog många som höll hoppet uppe och försökte leva lite mer normalt. Nu börjar alla känna allvaret och väljer bort konferenser och kurser.
Under sommaren kunde Rättviks stiftsgård nästan ta emot lika många konfirmander som vanligt. Lägren var fler och kortare, med färre deltagare på varje. Däremot hölls bara en femtedel av hotellrummen öppna.
Permitteringsgraden är fortsatt hög för alla anställda men den varierar lite från vecka till vecka, beroende på bokningsläget. Framtiden är i nuläget oviss.
– Läget är oerhört kritiskt, men avsikten är att vi ska klara oss igenom det här. Allt beror på hur pandemin utvecklar sig.