Fortsatta arbetsmiljöproblem i Rättviks pastorat

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Två fackförbund har tidigare larmat om brister i arbetsmiljön i Rättviks pastorat. Trots att arbetsgivaren vidtagit åtgärder menar nu Lärarförbundet att situationen inte blivit bättre och ber Arbetsmiljöverket om hjälp.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Foto: Naina Helén Jåma/TT

Lärarförbundet som organiserar kyrkomusiker menar att det finns så pass stora brister i arbetsmiljön i Rättviks pastorat att det riskerar att leda till ohälsa. 

– Jag hoppas att Arbetsmiljöverket kan titta på det här, för folk mår inte bra, säger Anders Hansson, huvudskyddsombud för Lärarförbundets avdelning i Rättvik. 

Redan i våras påpekade Lärarförbundet brister i arbetsmiljön och begärde genom en så kallad 6:6a-anmälan att arbetsgivaren skulle agera. Fackförbundet bedömde då att arbetsgivarens svar om vilka åtgärder som skulle vidtas var tillfredsställande och gick därför inte vidare.

Lärarförbundet anser att arbetsmiljön i Rättviks församling fortsatt har stora brister. Kyrkorådets ordförande säger att arbetsmiljön förbättrats. Foto: Sniper Zeta/Wikimedia commons

Men trots att pastoratet har börjat jobba med frågorna och bland annat anlitat en konsult som genomfört en medarbetarundersökning menar Anders Hansson att situationen inte blivit bättre. Han har därför skickat in en anmälan om ingripande till Arbetsmiljöverket. Även fackförbundet Kommunal har tidigare påpekat brister i arbetsmiljön och begärt om ingripande från Arbetsmiljöverket.

I anmälan beskriver Lärarförbundet att det fortfarande finns problem med otydliga arbetsbeskrivningar, bristande kommunikation från ledningen och en ovilja att lyfta frågor i rädsla för repressalier.

– Det som är bekymmersamt är att vi hela tiden får signaler, framför allt från våra medlemmar men också från annat håll, om att det inte blir bättre. Det är nästan så att vi får intrycket att det blir sämre och sämre, säger Anders Hansson. 

Vad vill du att arbetsgivaren ska göra?

– Jag hoppas att arbetsgivaren fortsätter att ta hjälp från en extern aktör, för jag tror att man behöver hjälp utifrån för att komma vidare och uppnå en god arbetsmiljö för alla. Det är många som inte mår bra. 

Kyrkorådets ordförande Anders Åkerlund (C) säger att ledningen tagit tag i problemen och nu jobbar aktivt för att få till en god arbetsmiljö, med stöd från det externa företaget. Utifrån medarbetarundersökningen ska attityder kartläggas och analyseras. Pastoratet ska också ta fram ett årshjul och ett åtgärdsprogram för att få till stånd ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete framåt.

– Vi har en bra stämning vågar jag säga, men det gäller inte alla personer. Som i alla organisationer finns det några som ifrågasätter sin arbetssituation, säger Anders Åkerlund.

– Men jag är väldigt positiv. Nu har vi fått till goda relationer och kan prata med varandra på ett bra sätt.

Hur kommer det sig att Lärarförbundet menar att det inte blivit bättre sedan i våras?

– Jag gör en annan bedömning. Det får stå för den personen.