Fortsatta samtal om Skanör-Falsterbos framtid

Problemen i Skanör-Falsterbos församling har pågått under många år. Foto: Wikimedia Commons

Under våren kommer samråd att ske mellan stiftsstyrelsen vid Lunds stift och församlingarna Skanör-Falsterbo samt Höllviken.

Samråden gäller ett eventuellt samgående. Bakgrunden är många års konflikter i Skanör-Falsterbo församling.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Problemen i Skanör-Falsterbos församling har pågått under många år. Foto: Wikimedia Commons

– Troligen blir det aktuellt med samråd nu före semestrarna, säger Anders Eriksson, stiftsjurist i Lunds stift. Därefter genomförs en utredning som kan kompletteras med uppgifter från andra berörda, exempelvis nuvarande och tidigare kyrkoherdar, fackliga företrädare, arbetsgivarorganisationen och Arbetsmiljöverket.

Utredningen ligger sedan till grund för en remiss som respektive kyrkoråd samt domkapitlet får yttra sig över. Först därefter kan stiftsstyrelsen besluta i ärendet. Enligt Anders Eriksson kommer detta att ske sannolikt först till hösten 2019. Ett eventuellt beslut om indelningsändring kommer i så fall att kunna träda i kraft tidigast den 1 januari 2021.

Strax före jul tog domkapitlet upp ett antal ärenden som gällde Skanör-Falsterbo församling. Bland annat gällde det en begäran om överprövning av beslutet att avskeda kyrkoherden, Patrik Ahlmark. Avskedsbeslutet togs den 7 november, innan domkapitlet hade haft möjlighet att ta upp ärendet och göra en befogenhetsprövning. Det innebar enligt domkapitlet att beslutet inte kommit till i rätt ordning.

Domkapitlet upphävde därför beslutet om avsked och kyrkorådet fick en erinran om sina skyldigheter enligt kyrkoordningen att ”se till att verkställigheten (av beslutet) rättas i den utsträckning som det är möjligt. Ett beslut om rättelse ska fattas så snart det är möjligt.” Församlingen skulle dessutom inom tre månader meddela domkapitlet vad den har gjort med anledning av det upphävda beslutet.

Anders Eriksson säger att församlingens kyrkoråd därefter har lämnat yttrande till domkapitlet. Där fanns en redogörelse över varför församlingen agerat som den gjort samt meddelat att avskedsbeslutet inte kan återtas eftersom det redan är verkställt. 

– Domkapitlet har i en sådan här situation, där det kan sättas frågetecken för om en församling iakttar ett av domkapitlet fattat beslut, inte några särskilda sanktionsmöjligheter att ta till, säger Anders Eriksson. Stiftsstyrelsen har dock möjlighet att väcka en fråga om indelningsändring, vilket skett nu. Det är förstås ett ganska trubbigt verktyg, säger Anders Eriksson.

Under de senaste tio åren har det varit upprepade konflikter inom Skanör-Falsterbo församling vilket Kyrkans Tidning skrivit om flera gånger. Domkapitlet, Yrkesinspektionen och senare Arbetsmiljöverket har hanterat många ärenden om församlingen.

Oftast har konflikterna rört relationerna mellan kyrkorådet och de många kyrkoherdarna som kommit och gått, men även andra anställda och kyrkvärdar har drabbats.