Framgång för kyrkans begravningsbyrå i Rättvik

Aina Björ, till vänster, är vd för kyrkans begravningsbyrå i Rättvik. Första steget mot en byrå var att erbjuda transporter med en egen bårbil, berättar Monica Jones, till höger, kyrkoherde

Rättviks pastorat har startat en begravningsbyrå som efter bara några månader får ta hand om varannan begravning i kommunen.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Aina Björ, till vänster, är vd för kyrkans begravningsbyrå i Rättvik. Första steget mot en byrå var att erbjuda transporter med en egen bårbil, berättar Monica Jones, till höger, kyrkoherde

– Vi ska jobba för medlemmarna och ser det här som medlemsvård, säger Monica Jones, kyrkoherde i Rättviks pastorat.

Hon säger att församlingen har personal som har tid över och som kan sköta transporter av avlidna, till exempel.

– Vår vision är att vara en medvandrare i med och motgång. Vi måste tänka nytt.

Begravningsbyrån Ängsklockan i Rättvik är ett dotterbolag till Svenska kyrkan i Rättvik AB. Den drivs i samarbete med Kyrkans begravningsbyrå, som ägs av Västanfors-Västervåla församling sedan 2005. Den har filialer i Söderbärke, Västerås, Tärnsjö och Vittinge. I Hällefors, Norrbärke, Järfälla, Kinda och Rättvik drivs begravningsbyråer som franchise med Kyrkans begravingsbyå som namn,

– Västanfors-Västervåla har inspirerat oss och hjälper att tänka i nya hjulspår, säger kyrkoherde Monica Jones.

De konkreta tankarna på att starta begravningsbyrå föddes i höstas när de lokala begravningsbyråerna höjde sina transportpriser kraftigt.

– Det spräckte pastoratets budget för begravningsverksamheten. Vi såg vi en möjlighet att spara pengar genom att köpa in en egen bil och själva utföra transporterna. Transportkostnaderna har halverats, vilket sparar pengar åt staten, säger Monica Jones.

Svenska kyrkans begravningsbyrå i Rättvik drivs som ett bolag, där kyrkoherden till en början fungerade som vd. Men nu är Aina Björ, samordnare i pastoratet, uthyrd till begravningsbyrån på deltid som vd.

– Vi planerar att starta annan näringsverksamhet som kan utföras av anställda i pastoratet. Det finns så mycket samordningsvinster, säger Monica Jones.

Hon tycker att församlingen har ett bra samarbete med befintliga begravningsbyråer i Rättvik och ser ingen konflikt med rollen som huvudman.

Sedan tidigare finns det tre andra begravningsbyråer i Rättvik. Störst av dem är Rättviks begravningsbyrå.

– Vi ser positivt på konkurrens, men har tappat några kunder, säger Conny Solberg, kontorschef för Fonus i Norra Dalarna.

Principiellt är han tveksam till om Svenska kyrkan ska driva begravningsbyråer:

– När man är huvudman är det knepigt att också vara utförare av begravningsbyråtjänster, säger Conny Solberg.