Framtiden fortsatt oviss för Svenska kyrkan i Paris

Sofiakyrkan i Paris stod klar 1913. Det är en av få utlandskyrkor som ägs av Svenska kyrkans nationella nivå. "En fullständigt unik byggnad i den parisiska arkitekturen", säger Per Eckerdal om den centralt belägna byggnaden. Foto: Barbro Matzols 

Framtiden för Svenska kyrkan i Paris kyrkobyggnad är oviss sedan kyrkostyrelsen förra året kom med nya direktiv för Skut. Biskop emeritus Per Eckerdal har fått i uppdrag att utreda möjliga lösningar.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Sofiakyrkan i Paris stod klar 1913. Det är en av få utlandskyrkor som ägs av Svenska kyrkans nationella nivå. "En fullständigt unik byggnad i den parisiska arkitekturen", säger Per Eckerdal om den centralt belägna byggnaden. Foto: Barbro Matzols 

För ett år sedan beslutade kyrkostyrelsen om nya direktiv för Svenska kyrkan i utlandets (Skut) framtid. En av delarna i beslutet var att på de platser där Svenska kyrkans nationella nivå äger fastigheter, ska församlingarna få erbjudande om att köpa fastigheterna. 

Därför har biskop emeritus Per Eckerdal fått i uppdrag av Skut att utreda möjliga lösningar framåt för fem av de fastigheter som fortfarande ägs av Svenska kyrkan nationellt. 

Vill hitta en hållbar lösning

Som en del av uppdraget spenderade han nyligen en vecka i Paris. Där finns den svenska församlingen i Sofiakyrkan.  

Per Eckerdal

– I samråd med församlingen ska jag hitta en väg framåt för hur ägandet och förvaltningen av kyrkofastigheten ska kunna få en bättre lokal förankring, säger Per Eckerdal. 

– Det är ingen lätt uppgift, men det verkar finnas bra förutsättningar att hitta en hållbar lösning. För det handlar inte bara om att överföra ägarskapet, utan väl så mycket att skapa förutsättningar för en framtid man kan leva med. 

Stort intresse för kyrkans framtid

Under veckan samtalade Per Eckerdal med kyrkorådet och kyrkoherden. Han träffade också offentliga aktörer, som den svenska ambassaden, borgmästaren i stadsdelen där kyrkan ligger och franska kulturvårdande myndigheter. 

– Ur franskt perspektiv är Sofiakyrkan en fullständigt unik byggnad i den parisiska arkitekturen och många är intresserade av vad som händer med kyrkan. 

För att hitta en lösning har Per Eckerdal också träffat nuvarande och potentiella framtida hyresgäster. 

– Det var viktigt för mig att se hur olika tänkta hyresgäster kan bidra till den totala miljön i kyrkans fastighet. Det centrala i verksamheten ska vara den svenska församlingens gudstjänstliv och församlingsarbete. Jag har talat med flera som kan bidra till det, men det är många komponenter som ska falla på plats. 

Senast i september hoppas Per Eckerdal att ha ett förslag färdigt att lämna till kyrkostyrelsen.

Fakta: Per Eckerdals utredningsuppdrag

  • De utlandsförsamlingar som berörs är Paris, Melbourne, Bryssel, Fuengirola och Palma de Mallorca. 
  • Gemensamt för dem är att nationell nivå i dag äger och förvaltar deras kyrko- och församlingslokal. 
  • Dessutom är det ytterligare några spanska församlingar där det endast är fråga om personalbostäder.