Från rekordresultat till coronakris för kyrkans kapitalförvaltning

Finanschef Anders Thorendal.

Svenska kyrkans kapitalförvaltning redovisar sitt bästa resultat någonsin under förra året med 1 miljard 582 miljoner.

Det var förbättring med 1 miljard 339 miljoner jämfört med 2018. I procent av förvaltat kapital ger det en avkastning på 19 procent

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Ekonomi
Finanschef Anders Thorendal.

- Det är det bästa resultat vi haft i kronor och den näst högsta avkastningen i procent sedan jag började här, säger finanschef Anders Thorendal.

Det är en den goda utvecklingen på Sveriges och världens börser som står för merparten av resultatet, nära 1 408 miljoner. Två av Svenska kyrkans sju förvaltare: Ethos aktiefond och Ethos globala aktiefond, redovisade avkastningar på 37 respektive 35 procent under 2019.

- För några år sedan var frågan om det går att kombinera etik och hållbarhet i förvaltning med ett bra resultat. Nu är frågan snarare om inte en hålbarhetsinriktning är en förutsättning för att nå en långsiktig stabil avkastning  säger Anders Thorendal.

Sammantaget var det åttonde året i rad som Svenska kyrkans värdepappersförvaltning visar ett resultat över jämförelseindex.

- Vi är nöjda, framför allt att vi nästan har uppnått det långsiktiga avkastningsmål som sattes upp år 2000, säger Thorendal.

- Det var tuffa år 2001 och 2002 som bidrog till den svaga avkastningen i början och 2008 gick Stockholmsbörsen ner 39 procent, då blev vår avkastning minus 18 procent.

Sedan årsskiftet har Coronakrisen slagit hårt mot även mot Svenska kyrkans kapitalförvaltning, vilket Kyrkans Tidning har skrivit om tidigare.

- Till och med förra veckan hade börsen gått ner 22 procent, och vår avkastning låg då på minus elva procent. Så det är inte så illa som någon vecka tidigare.

Vid årsskiftet uppgick det totala marknadsvärdet på kapitalförvaltningen till 9,6 miljarder. Då hade i december 250 miljoner förts från kapitalförvaltningen till den nationella nivåns budget.

- Med den nedgång som varit nu är det ner i cirka 8,6 miljarder, säger Anders Thorendal. Men förra årets uppgång var exceptionell och dagens kapital är ändå på en nivå som ligger två miljarder över det mål på minst 6,5 miljarder som kyrkomötet har fastställt.

Svenska kyrkans nationella kapitalförvaltning har ungefär hälften av sina tillgångar placerade i aktier. Och så kommer det att förbli.

- Vi är långsiktiga och har inget större behov av uttag. Jag ser inga större förändringar framför mig som det ser ut nu vad gäller förvaltningen. Det kan komma nya ras på grund av coronaviruset. Vi fortsätter öka våra alternativa placeringar.

För att få bekräftat att Svenska kyrkans investeringar i aktier och företagsobligationer utvecklas i linje mot Parisavtalets mål har visar analysen som gjorts med stöd av verktyget PACTA, att klimatrisken i Svenska kyrkans portfölj är mycket låg och att den klarar tvågradersmålet.

- Det har främst att göra med att portföljen knappt har några bolag företag inom branscher som olja, gas och kol och inte heller inom elkraft, stål, cement, fordon och sjöfart,förklarar Thorendal.

Fastighetsinnehavet bidrog med en avkastning på nära 11 procent  Alternativa placeringar, som utgör drygt sju procent av portföljen gav en avkastning på 5,3 procent, vilket är något högre än jämförelseindexet på 5,0 procent.

Investeringen i SEB:s mikrofinansfonder uppgick till 410 miljoner kronor. Fonderna lånar ut pengar till olika mikrofinansinstitutioner i utvecklingsländer.

Dessa lånar i sin tur ut små summor pengar till fattiga människor som inte får låna pengar i en vanlig bank. Med detta blygsamma kapital kan de köpa till exempel en symaskin för att sy upp kläder på beställning eller en gris för uppfödning och försäljning som blir grunden till en egen verksamhet och med stöd av nya små lån kan de sedan öka sin omsättning.

- Det hjälper de lokala samhällena och gör att inte minst kvinnorna fått en bättre ekonomi, tagit sig ur fattigdomen och även fått möjligheten att skicka sina barn till högre utbildning, säger Anders Thorendal.