Franciskus första påve att besöka Irak

Påve Franciskus vid Sankt Josephs katedral i Bagdad. Foto: Andrew Medichini/AP

Påve Franciskus har genomfört en historisk resa till Irak. Ärkebiskop Antje Jackelén, som tidigare besökt landet, säger att påvens besök har stor betydelse för att de kristnas utsatthet i Irak ska uppmärksammas.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Påve Franciskus vid Sankt Josephs katedral i Bagdad. Foto: Andrew Medichini/AP

I Irak har påven lyft situationen för de kristna i landet, besökt krigshärjade Mosul, firat mässa i Erbil och träffat storayatollan Ali al-Sistani, shiamuslimernas andliga ledare i Irak.

Ärkebiskop Antje Jackelén säger i en skriftlig kommentar till Kyrkans Tidning att betydelsen av påvens besök inte kan underskattas.

”Det som landet och särskilt dess minoriteter har gått igenom får inte glömmas bort. Därför är det viktigt att världens blickar åter dras dit, vilket onekligen sker genom att påven valt att resa dit just i denna tid.”

Hon säger att påven redan tidigare visat att han önskar dialog mellan kristna och muslimer.

”Det var av stor vikt att efter överenskommelser med sunni-islam nu också kontakten med shia-islam uppmärksammades.”

Antje Jackelén besökte själv Irak för fyra år sedan tillsammans med en delegation från Kyrkornas världsråd. Hon minns de kristnas vånda över beslutet att antingen stanna eller lämna sitt hemland.

Ärkebiskop Antje Jackelén i Ashtilägret i Ankawa i norra Irak. Yusuf Aydin företräder syrisk-ortodoxa kyrkan i Sveriges kristna råd, Foto: Paul Jeffrey/WCC, Kristdemokraterna

”Det har publicerats många fina bilder från påvens besök. Det är kanske inte så förvånande att det är mest män på dem. Men jag minns att i de samtal som jag då hade med unga kristna irakier var männen mer benägna att vilja lämna, medan unga kvinnor tycktes tänka mer på att stanna.”

Yusuf Aydin företräder syrisk-ortodoxa kyrkan i Sveriges kristna råd. Han beskriver också påvens besök som oerhört viktigt för de kristna som är kvar i Irak.

– I västvärlden har man haft svårt att inse att de kristna har blivit så förföljda att omkring 80 procent av de kristna i Irak har lämnat landet nu.

Tror du att det kommer att finnas en kristen närvaro i Irak i framtiden?

– Det är väldigt osäkert och sårbart. Om förföljelserna och attackerna fortsätter, eller politiska situationen förvärras kommer fler kristna att lämna. Iraks regering och andra regeringar i Mellanöstern måste skydda åt de kristna folkgrupperna för att de ska kunna vara kvar i sina ursprungsländer och i kristendomens vagga även i framtiden.

Fakta: Kristna i Irak

I Irak och Syrien har den kristna befolkningen blivit förföljd och utsatt för brutala övergrepp och våldsdåd av terror­rörelsen IS.

Antalet kristna i Irak uppskattas ha minskat från 1,5 miljoner år 2003 till mindre än en tredjedel av det i dag.

Påve Franciskus besökte Irak mellan den 5 och 8 mars.