Vetenskapsfestivalen 2019: Fred, yoga och artificiell intelligens

Svenska kyrkan bidrar med ett dussin programpunkter under årets Vetenskapsfestival i Göteborg. Foto: Getty Images

Den svindlande tanken är temat för årets upplaga av Vetenskapsfestivalen. Som vanligt är platsen Göteborg och Svenska kyrkan en av festivalens partners.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Svenska kyrkan bidrar med ett dussin programpunkter under årets Vetenskapsfestival i Göteborg. Foto: Getty Images

AI, artificiell intelligens, är ett återkommande begrepp i samtalet om människans framtid. Så även på Vetenskapsfestivalen. En fråga är vad som händer med människan om robotar blir tankemässigt överlägsna – vore det ett hot eller en möjlighet?

Festivalen börjar den 2 april, Svenska kyrkans program håller på mellan den 3 och 7 april. Bland annat ges ett antal lunchföreläsningar där drömmar om världshälsa, fred på jorden och en frisk jord ventileras. Göteborgs stift ordnar även en orgelsaga i domkyrkan på fredagen. Tvillingsjälar: En orgelsaga om Albert och Isaac spelas flera gånger under dagen, bland annat för skolbarn.

På kvällen, också i domkyrkan, ges en musikalisk talkshow med panelsamtal och klezmermusik av Kv Arken. På dagordningen står frågor om vad det är att vara människa om 200 år samt hur nanoteknologi, rymdfärder och AI kommer att påverka människans kultur och värderingar. Bland de medverkande finns Olle Häggström, professor i matematisk statistik , Anna Davour, doktor i fysik, och Sara Wrige, präst.

Lördag kväll diskuteras yoga i Hagakyrkan. Prästen och yogainstruiktören Lisa Westberg är en av deltagarna i ett seminarium "om det spännande mötet mellan svenskkyrklig teologi och yogatraditionens österländska rötter".

Söndag eftermiddag finns chans att höra den internationella teologen Michael Burdett i seminariet "God, technology and artificial intelligence" (Gud, teknologi och artificiell intelligens). I den stora laguppställningen märks även Pontus Nilsen, präst i Oscar Fredriks församling och projektledare för Svenska kyrkans del i vetenskapsfestivalen.