Scoutledaren Ingo Ernst kommer med Betlehems ljus till Svenska kyrkan i Hamburg. Att församlingen tar emot ljuset har blivit en uppskattad tradition. Foto: Marcus Gustafsson
Betlehems ljus har nått svenska Gustaf-Adolfskyrkan i Hamburg. Alla som vill får komma och tända sina ljus och lyktor på lågan från Födelsekyrkan.
Ända till den 12 januari kommer Betlehems ljus att lysa upp Svenska kyrkan i Hamburg.
– Fredsljuset har blivit en uppskattad tradition som vi haft i tolv år nu, säger Kristina Ekelund, kyrkorådets ordförande. Det känns vackert och fint att veta att lågan kommer från själva Födelsekyrkan i Betlehem.
– I år, med tanke på läget i Mellanöstern, var vi osäkra på om ljuset skulle kunna nå ut. Men det gjorde det. Det här är ett hopp, ett löfte om ljus, i mörkret.
Församlingsherde Christina Eriksson leder andakten och ser på när Ingo Ernst tänder församlingens ljus. Foto: Marcus Gustafsson
Svårare i år
När Kyrkans Tidning är på besök i Gustaf-Adolfskyrkan i Hamburg veckan före jul händer mycket i församlingen. Julbrev till alla medlemmar viks och läggs i kuvert, smällkarameller inför julgransplundringen den 12 januari blir till, andakt hålls och jullunch för seniorer serveras – men kanske viktigast av allt: en låga från Födelsekyrkan i Betlehem tas emot i en andakt.
Ingo Ernst är scoutledaren som under 31 år varit engagerad i Betlehems ljus. Att just scouterna ansvarar för ljusets resa hit till Svenska kyrkan i Hamburgs hamn, är helt i linje med scoutrörelsens mål att stödja ungdomars andliga och fysiska utveckling och välmående.
– I år var det svårt att föra ut ljuset från Betlehem och vidare till Amman i Jordanien, men det gick, förklarar Ingo Ernst. Via Wien kom det till oss. En delegation av scouter hämtade ljuset. Även scouter från Sverige var med i Wien.
En låga sprids över världen
Ljuset transporteras i en särskild behållare som gruvor använder sig av för att syret och därmed lågan kan behållas intakta.
Kyrkorådsledamoten Staffan Kordina har bott i Hamburg i 30 år, hans dotter Clara tänder familjens ljus på lågan i kyrkan. Foto: Marcus Gustafsson
– Det är en oerhört fin fredssymbol att en låga från Betlehem kan spridas ut i världen på det här sättet, särskilt i dessa svåra tider, säger Ingo Ernst.
Förutom Gustaf-Adolfskyrkan får flera andra i Hamburg ta emot ljuset, exempelvis Bahnhofsmission i Hamburg som arbetar för utsatta människor vid järnvägsstationer och Sankt-Petri-Kirche.
En tradition för församlingsmedlemmar
De andra nordiska kyrkorna, som alla finns på samma gata som den svenska kyrkan, deltar i Gustaf-Adolfskyrkans andakt och tar emot sina ljus här, ljus som i sin tur ska spridas vidare.
Staffan Kordina har bott i Hamburg i 30 år och är ledamot av kyrkorådet. Hans dotter Clara tänder familjens ljus på lågan i kyrkan. Ljuständningen i juletid har blivit en tradition för dem.
– Det är jättefint detta. Alla våra ljus hemma hos oss under julen är tända på ett ljus från Födelsekyrkan. Lågan brinner här i Gustaf-Adolfskyrkan över jul och nyår. Att få komma hit och tända sina egna ljus är en vacker symbol.
Kyrkorådets ordförande sedan 20 år, Kristina Ekelund, till vänster, känner sin församling väl och är mycket uppskattad och omtyckt av både församlingsmedlemmar och andra besökare i Gustaf-Adolfskyrkan i Hamburg. Foto: Marcus Gustafsson
Fakta: Betlehems fredsljus
Ett välgörenhetsprojekt som startade i Österrike 1986.
Ljuset hämtas i Födelsekyrkan i Betlehem. Kyrkan är byggd ovanför den grotta där det sägs att Jesus ska ha fötts.
Projektet har vuxit sedan starten och ljuset sprids till många länder runt om i världen. Ljuset förs på olika vägar till Österrike där det hämtas och distribueras ut av Scoutrörelsen.
Ljuset symboliserar fred till så många människor som möjligt.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.