Fynd från 1911 hittades när kyrkan restaurerades

Heliga Kors kyrka i Ronneby

Janica Eriksson Zachris har tidigare varit med om att man funnit dikter av målare på undangömda platser i kyrkan. Den här gången var det en syltburk i en av pelarna. Foto: Janica Eriksson Zachris

När pelarna i Heliga Kors kyrka i Ronneby skulle restaureras gjordes ett fynd från 1911. Janica Eriksson Zachris, kyrkogårdskoordinator vid Ronneby pastorat, berättar vad som hittades och hur man nu bidragit till framtiden med ett nytt fynd.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Heliga Kors kyrka i Ronneby

Janica Eriksson Zachris har tidigare varit med om att man funnit dikter av målare på undangömda platser i kyrkan. Den här gången var det en syltburk i en av pelarna. Foto: Janica Eriksson Zachris

Kyrkans Tidning har vid flera tillfällen tidigare skrivit om historiska kapslar och fynd som gjorts i landets kyrkor i samband med restaureringar. Nu har turen kommit till Heliga Kors kyrka i Ronneby.

Plåtslagarens namn och årtal

Det var när de flera hundra år gamla grindpelarna skulle rustas upp efter ett sekel som fynden gjordes.

- Pelarna är från 1700-talet ungefär. Den ena lutade jättemycket, berättar Janica Eriksson Zachris som är kyrkogårdskoordinator vid Ronneby pastorat.

Pelarna vid Heliga Kors kyrka i Ronneby. I en av pelarna fanns en lapp. Foto: Janica Eriksson Zachris

Pelarna har nu restaurerats, toppdelen har dels fått ny plåt, dels användes befintlig plåt.

Det var i samband med nedmonteringen av plåtkåporna till pelarna som ett namn hittades under plåtövertäckningen.  

Det var plåtslagaren, en Martin Abrahamsson Arell, som lämnat ett historiskt avtryck: "Plåtslagaren i Ronneby Arell har satt upp dessa hufvar nya år 1911 den 25/11".

Lapp i pelaren

Dessutom hittades en lapp i den ena pelaren. Exakt vad som står på den går inte att tyda men det rör sig om en betalning berättar Janica Eriksson Zachris.

- Det är ett meddelande från någon. Tyvärr går det inte att tyda all text med det är till en herr "N N Dahlström". Det verkar vara någon som meddelar den här gesällen något om att hans chef eller vem du nu är har rest till Kalmar. Avsändaren verkar undra om gesällen fått betalt.

Budskapet på lappen är inte helt läsbart men det är till en "N N Dahlström". Foto: Janica Eriksson Zachris

Janica Eriksson Zachris säger att ”chefen” som omnämns i meddelandet högst troligen är Snickeriverkmästare Karl Bernhard Sättergren som enligt Folkräkningen 1910 var verksam i Ronneby då.

Janica Eriksson Zachris har scannat in fynden. Sedan passade hon på att bidra med ett framtida fynd.

- Jag skrev på ett arkivpapper med blyerts. Datum, årtal och vad vi har gjort med pelarna i år. Jag lade ihop det med det gamla meddelandet i en glasburk som hamnar under en av de nyrenoverade plåtövertäckningarna. Får vi se om någon hittar det när det är dags för renovering igen.

 Heliga Kors kyrka i Ronneby

Janica Eriksson Zachris har scannat lappen som fanns i syltburken. Foto: Janica Eriksson Zachris

Grova dikter från målare

Det är inte första gången som Janica Eriksson Zachris är med om att hitta ett meddelande. Hon berättar om när hon var involverad i renoveringen av en annan kyrka 2011-2012.

- Då hittades ganska grova dikter från kyrkomålare som skrivit saker på ställen där ingen någonsin kommer se det igen förrän det är dags för restaurering igen, säger hon med ett skratt.

- Visst lämnar hantverkare saker efter sig. Det har de nog alltid gjort. Men ibland kan det faktiskt bara vara skräp.