Gällivare församling överklagar beslut om rivning av kyrka

Tomas Junkka, ordförande i kyrkorådet i Gällivare församling, berättar att det var ett enigt kyrkoråd som beslutade att överklaga länsstyrelsen i Norrbottens avslag på församlingens rivningsansökan gällande Allhelgonakyrkan i Malmberget. Foto: Mats Hillblom, Mostphotos

Gällivare församling överklagar länsstyrelsen i Norrbottens beslut att säga nej till rivning av Allhelgonakyrkan i Malmberget.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Tomas Junkka, ordförande i kyrkorådet i Gällivare församling, berättar att det var ett enigt kyrkoråd som beslutade att överklaga länsstyrelsen i Norrbottens avslag på församlingens rivningsansökan gällande Allhelgonakyrkan i Malmberget. Foto: Mats Hillblom, Mostphotos

I november 2022 beslutade kyrkofullmäktige i Gällivare församling att ansöka om rivning av Allhelgonakyrkan, en kulturminnesmärkt byggnad i Malmberget. 

Länsstyrelsen i Norrbotten avslog i början av maj församlingens ansökan och nu har kyrkorådet beslutat att överklaga länsstyrelsens avslag. Kyrkorådet var enigt i beslutet att överklaga.  

– Vår församling, liksom många församlingar, har problem med vikande medlemsantal och mindre intäkter. Vi har inte råd att förvalta byggnader som vi inte använder, säger kyrkorådets ordförande Tomas Junkka. 

Föreslår att kyrkan flyttas

Samhället Malmberget är på väg att helt och hållet avvecklas för att ge plats åt LKAB:s gruvindustriområde. Samhällsbärande funktioner och bostäder har flyttats till Gällivare och kulturminnen flyttas till antingen Gällivare eller det mindre samhället Koskullskulle. 

Länsstyrelsen, som inte godkänner rivning av Allhelgonakyrkan, förespråkar istället i första hand att kyrkan flyttas. Gällivare kyrkoråd har beslutat att parallellt med att överklagan hanteras, utreda förutsättningar för en flytt och se över andra möjliga finansieringar av driften. 

– Om kyrkan ska flyttas så utgår vi från att LKAB kommer hjälpa till med att få det gjort både finansiellt och praktiskt, för det gör man med alla andra verksamhetsbyggnader i Malmberget, säger kyrkorådets ordförande. 

– Så det är inte den kostnaden vi har problem med, utan driften. I en situation där vi har minskade intäkter, blir det en konkurrens mellan att förvalta byggnader eller bekosta personal som jobbar med kyrkans huvuduppgift. 

Församlingen har inte behov av kyrkan

Förutom Allhelgonakyrkan i Malmberget har Gällivare församling två kyrkor i Gällivare och flera kyrkor på landsbygden. Att sälja någon av dessa för att kunna finansiera driften av Allhelgonakyrkan, som länsstyrelsen bedömer är församlingens mest kulturhistoriskt värdefulla kyrka, är inte något som kyrkorådet har diskuterat.  

– Vi är inte experter på vad som är kulturhistoriskt viktigt, utan vi utgår från vårt uppdrag, våra förutsättningar och vårt behov och försöker hitta lösningar utifrån det. Och den bedömning vi gör är att vi har en övertalighet av kyrkor i tätorten och har inte behov av Allhelgonakyrkan i verksamheten.  

"Vi måste ha stöd"

Tomas Junkka har följt arbetet med nationell nivås projekt för överlåtande av kyrkobyggnader och väntar på mer direktiv därifrån. 

– Vi är öppna för andra alternativa lösningar som löser våra problem. Ska vi kunna hantera kulturhistoriskt värdefulla byggnader i församlingar måste vi ha ett stöd, för ekonomiskt klarar vi det inte själva. 

– Hela den här frågan borde diskuteras mer, för det här är ett nationellt problem. Jag är helt övertygad om att andra församlingar har de här problemen och det är inte rimligt att varje liten församling ska sitta och diskutera de här knepiga frågorna, säger Tomas Junkka.