Gästarbetare ska ha utnyttjats på kyrkans mark

Gästarbetare som arbetat för en av Uppsala stifts entreprenörer ska ha jobbat övertid utan betalning. Arkivbild. Foto: Mikael Fritzon / TT

Gästarbetare som planerat skog på Uppsala stifts mark har inte fått den lön som utlovats, skriver Dagens Nyheter.

Helena Eld, chef för egendomsenheten, säger att hon inte känner igen de missförhållanden som beskrivs.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Gästarbetare som arbetat för en av Uppsala stifts entreprenörer ska ha jobbat övertid utan betalning. Arkivbild. Foto: Mikael Fritzon / TT

Enligt anställningskontraktet som de två gästarbetarna från Polen hade med en underleverantör till prästlönetillgångarna i Uppsala stift skulle de tjäna 120 kronor i timmen. Men i praktiken jobbade de på ackord. De fick 50 öre per planterad granplanta och hade ingen möjlighet att komma upp i den utlovade timlönen. De jobbade övertid, men fick inte skriva upp mer än åtta timmar om dagen. Det skriver Dagens Nyheter i artikeln Usla villkor för skogsarbetare på kyrkans mark.

Enligt tidningen ska en av företagets ägare under ett inspelat möte med arbetarna sagt att ”övertid finns liksom inte”. När de två arbetarna krävde ett ytterligare möte med företagets ledning fick de sparken.

Skogsfacket GS har under sommaren företrätt de två arbetarna i tvisteförhandlingar med företaget och efter det har de fått den utlovade lönen. Företagets andra ägare säger till Dagens Nyheter att han inte vill kommentera inspelningen.

– Vi har haft en förhandling med GS-facket och vi har löst lönedelen. Det är helt enkelt så här att när man inte kommer upp i sitt ackord per planta då får man betalt per timma enligt kollektivavtalet, och så har vi gjort.

Helena Eld, chef för egendomsenheten på Uppsala stift, säger till Kyrkans Tidning att innan ett företag går vidare i processen vid en upphandling kontrolleras det först mot en checklista för att säkerställa att kraven om goda arbetsvillkor och ett fungerande arbetsmiljöarbete är uppfyllda.

– Vi har en ganska lång lista på kriterier som vi ska ha uppfyllda för att kunna anlita en entreprenör.  Bland annat vill vi att de antingen ska vara med i en arbetsgivarorganisation eller ha hängavtal så att vi säkerställer att de har kollektivavtal.

– Helt enligt riktlinjer mellan Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och GS-facket stämmer vi också av vilka entreprenörer vi ska anlita.

Är det aktuella företaget  en bra entreprenör för er prismässigt?

– Priset är en faktor av flera. Men vi har valt det här företaget för att de gör ett bra jobb kvalitetsmässigt, vi kan lita på att det vi kommer överens om blir utfört.

Helena Eld säger att så fort stiftet fick kännedom om misstänkta missförhållanden så gjordes en extra kontroll hos företaget.

– Det var ordning och reda på pappren och det som vi fick se. Vi pratade även med en del av dem som jobbar där, säger hon.

Hur ska ni gå vidare nu?

– Nu följer vi vad som händer framåt. Vi vill ha en entreprenör som har goda arbetsförhållanden för sina medarbetare.

– När vi är ute hos det här företaget kan vi inte se att det skulle finnas några sådana missförhållanden, vi känner inte igen bilden. Men i och med att det här har uppdagats så är det klart att vi måste följa det för att se till så att det fungerar bra.