Gay och präst i engelska kyrkan - så säger han om senaste beslutet

Prästen Charlie Bell (till höger) tillsammans med sin partner. Foto: Charlie Bell.

Charlie Bell är präst i Church of England och förlovad med en man. Han önskar han kunde gifta sig, men då blir han sparkad. Beslutet att välsigna samkönade par tycker han är ett för litet kliv, men ett kliv i rätt riktning.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Prästen Charlie Bell (till höger) tillsammans med sin partner. Foto: Charlie Bell.

Sedan 2005 har engelska kyrkan accepterat att homosexuella som vill arbeta som präster ingår civilt partnerskap. Men inte giftermål. Charlie Bell, en anglikansk präst i stiftet Southwark, är förlovad med sin manliga partner, men väljer att inte gifta sig - för att vara trogen sitt uppdrag. 

- Jag var nära att få sluta som präst på grund av att jag var tillsammans med en man, men eftersom vi inte har gift oss kan jag stanna i mitt uppdrag. Skulle vi gifta oss skulle jag bli sparkad, säger Charlie till Kyrkans Tidning.

Det beslut som nyligen fattades i generalsynoden om att välsigna samkönade par som gift sig borgerligt, har fått stor uppmärksamhet och är omdebatterat i inte minst England. Charlie Bell skrev en debattartikel i The Guardian om sina tankar kring det som sker i anglikanska kyrkan - och det som inte sker. 

Om beslutet: "Väldigt känslosam"

Där skriver han att han i åratal har känt att kyrkan säger åt homosexuella i en kärleksrelation att deras kärlek är ett problem. Men i och med det senaste beslutet har det visat sig, skriver han, att det inte varit något fel på den kärleken. Att den nu är välsignad.

- Beslutet gjorde mig väldigt känslosam. Detta har varit uppe på agendan och diskuterats så länge. Visserligen är det inte tillräckligt och det är fortfarande frustrerande att man inte viger samkönade. Jag känner mig som andra klassens medborgare. Men i och med detta beslut är frågan åtminstone på bordet, säger han och fortsätter:

- Jag tror det är hälsosamt att bryta den tystnadskultur som rått kring detta och som i 30-40 år har skavt. Det är bra att man nu öppnar för att diskutera och kan nå bortom denna tystnad. 

Gay-vänner lämnar kyrkan

Charlie Bell säger att det engelska samhällets inställning i hbtq-frågan har förändrats mycket under det senaste decenniet. Därför undrar de som inte är med i kyrkan varför den står kvar och stampar på samma ställe. 

- Jag har många gay-vänner utanför kyrkan. Men många av dem växte upp i en kyrklig gemenskap. De ser inte längre någon mening med att vara med och har lämnat eller har tagit avstånd från kyrkan. 

Han ställer sig frågande till om kyrkan verkligen är en plats för alla människor, om alla är välkomna. 

- Som präst har jag alltid försökt att öppna upp för att mina gay-vänner ska närma sig kyrkan och jobbat för att de ska tycka den känns mer inkluderande. Det är den plats som ska sprida ljus i människors liv, men de är rädda att återigen bli sårade på grund av sin läggning, precis som många av dem blev när de först kom ut som gay, säger han. 

- Jag vill visa på möjligheten att vara både gay och kristen, och jag ser det som mitt uppdrag. Men fortfarande är många rädda att bli sårade om de kommer in i kyrkans gemenskap.

Charlie Bell lyfter ytterligare ett perspektiv som har att göra med den mer teologiskt konservativa gemenskap som kallas Global south, som har tagit avstånd för Church of Englands beslut att välsigna samkönade par.

Skillnad på kultur och Guds vilja

- Det finns såklart de i Global south som är gay, och de upplever en hemsk diskriminering. Det har förstås att göra med kulturskillnad också. Men vi måste fortsätta vara villiga att diskutera detta i kyrkan, för det är skillnad på vad som är kultur och vad som är Guds vilja. 

Vad som kommer hända är förstås omöjligt att säga, men han tror inte att kyrkogemenskapen kommer att gå itu. Engelska kyrkans beslut är både otillräckligt för vissa om kyrkan välsignar borgerligt ingångna äktenskap, och att gå för långt för andra, vilket hotar att splittra gemenskapen.

- Det skulle vara väldigt sorgligt om vänskapen i gemenskapen skulle gå förlorad på grund av en meningsskiljaktighet. Men min känsla är att vi inte kommer splittras.

- Vi vill leva ihop även fast vi tänker olika, och vi vill inte sparka ut någon. Jag vill även poängtera att anglikanska kyrkogemenskapen är bra för övriga världens sammanhållning också, att det finns något som förenar och bygger relationer länderna och världsdelar emellan. 

Charlie Bell

Vid Charlie Bells prästvigning. Foto: Privat.