Gemensam finansiering av nationellt lönecenter senast 2030

Nils Gårder (POSK) är en av fyra ledamöter som reserverade sig mot kyrkostyrelsens beslut. Foto: Ikon, Getty

Svenska kyrkans gemensamma lönecenter i Uddevalla ska finansieras av en obligatorisk avgift för alla enheter senast 2030. Det har kyrkostyrelsen beslutat att föreslå till kyrkomötet. Flera ledamöter reserverade sig mot beslutet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Kyrkostyrelse
Nils Gårder (POSK) är en av fyra ledamöter som reserverade sig mot kyrkostyrelsens beslut. Foto: Ikon, Getty

– Det vi motsätter oss är att den gemensamma finansieringen ska införas senast 2030 oavsett hur många som anslutit sig till tjänsten, säger Nils Gårder (POSK) som tillsammans med Marie Rydén Davoust (POSK) reserverade sig mot kyrkostyrelsens beslut den 8 juni.

Kyrkostyrelsen beslutade då att lämna arbetsutskottets skrivelse 2021:1 Verksamhet och ekonomi för Svenska kyrkans nationella nivå 2022–2024 till kyrkomötet. I ett avsnitt om Svenska kyrkans löneservice föreslås att tjänsten ska finansieras av alla enheter genom den gemensamma avgiften till nationell nivå senast 2030 eller när 80 procent har anslutit sig till tjänsten.

Inför omröstningen framförde Nils Gårder ett yrkande om att ta bort delen om att finansieringen ska bli obligatorisk senast 2030.

– Vi delar majoritetens uppfattning om att ett gemensamt lönecenter borde kunna minska församlingarnas kostnader för lönehantering och att en gemensam finansiering är motiverad när minst 80 procent av kyrkans enheter har anslutit sig.

– Vi räknar med att om det är ett bra system så kommer de 80 procenten att uppnås långt innan 2030. Men det skulle skapa motsättningar mellan lokal nivå och nationell nivå om vi i detta skede beslutar att det blir en obligatorisk finansiering oavsett anknytningsgrad.

Även Berth Löndahl (FK) framförde ett yrkande om att ta bort ordet ”senast” i stycket om gemensam finansiering. När de båda yrkandena ställdes mot varandra vann Nils Gårders. I huvudomröstningen vann arbetsutskottets förslag med tio mot fem.

Fyra av ledamöterna reserverade sig senare mot beslutet. Utöver POSK:s ledamöter var det Berth Löndahl och Mats Hagelin (BA).

Daniel Engström (SD) var den femte att rösta nej till arbetsutskottets förslag men han har inte reserverat sig mot beslutet.

Två som röstade för arbetsutskottets förslag var centerpartiets ledamöter i kyrkostyrelsen Daniel Tisell och Elisabeth Rydström. Ersättare Åsa Ingårda, som inte hade rösträtt vid sammanträdet, var däremot av en annan åsikt som hon valde att framföra i en så kallad Särskild mening till protokollet.

Till skillnad från POSK:s ledamöter anser Åsa Ingårda att lönecentret i Uddevalla aldrig ska finansieras av enheter som inte använder tjänsten. Något som hon, tillsammans med flera andra centerpartister, tidigare framfört i en debattartikel i Kyrkans Tidning.