Marika Markovits om den speciella minnesgudstjänsten i Vadstena

Biskop Marika Markovits

"Att få sörja tillsammans gör att vi stärks och kan få oss att känna att vi kan göra någonting", säger biskop Marika Markovits som kommer leda en minnesgudstjänst i Vadstena klosterkyrka. Foto: Magnus Aronson, Ikon och Emanuel Eriksson

Två pilgrimsvandringar avslutas med en minnesgudstjänst i Vadstena den 2 september där fokus ligger på hotet mot biologisk mångfald. “Vi kan behöva ge ord för den sorgen”, säger Marika Markovits, biskop i Linköpings stift.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Biskop Marika Markovits

"Att få sörja tillsammans gör att vi stärks och kan få oss att känna att vi kan göra någonting", säger biskop Marika Markovits som kommer leda en minnesgudstjänst i Vadstena klosterkyrka. Foto: Magnus Aronson, Ikon och Emanuel Eriksson

På lördag den 2 september samlas pilgrimer för en minnesgudstjänst för utrotade och utrotningshotade djur i Vadstena. Biskop Marika Markovits menar att, i en tid då flera arter försvinner till följd av klimatläget och miljöförstöringen, behöver människor adressera den förtvivlan det skapar. 

Vi kan behöva ge ord för den sorgen. Att få sörja tillsammans gör att vi stärks och kan få oss att känna att vi kan göra någonting.

Be om syndernas förlåtelse

I Vadstena klosterkyrka kommer det finnas bilder på utrotade eller utrotningshotade arter som besökarna kan tända ljus för. Marika Markovits kommer leda minnesgudstjänsten och berättar att de kommer be om syndernas förlåtelse. 

Samtidigt vill hon att alla närvarande ska fundera över om människor kan få förlåtelse, utan att förändra förhållningssättet till djur och klimatet.

– Jag hoppas att det ska fungera likt en väckarklocka för alla och vi vill förmedla innebörden i Jesusorden “gå nu, men synda inte mer”.

Gestalta mänskligheten

Vid minnesgudstjänsten kommer ett barn hålla i ett ägg för att gestalta mänskligheten – förundrad men något vårdslös – som inte vårdar livet såsom det behövs. Kardinal Anders Arborelius ska symbolisera den äldre, som i eftertänksamhet inser att människor bör ändra sitt förhållningssätt till naturen.

Den utdöda fågeln dront (Raphus cucullatus) vars närmsta släkting var den likaså utdöda rodriguessolitären. Dessa arter anses vara en del av familjen duvor. Foto: Wikimedia

Minnesgudstjänsten är målet för pilgrimsvandringarna ”Global Walk for Future Day" där både Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan vandrar för klimatet. Två vandringar om ungefär 50 mil har pågått i en månads tid – den ena med start i Älvdalen i Dalarna och den andra i Charlottenberg i Värmland, nära norska gränsen. 

– Att vi som kyrka gör det är självklart utifrån skapelseteologin att Gud har skapat allt liv och det Gud älskar är vi satta att ha en relation till och förvalta. Vi ska värna livet så att det kan fortleva och den förändringen av vår förståelse av förvaltarskapet vill vi gestalta i gudstjänsten.

"Global Walk for Future Day"

Klimatkris och hot mot den biologiska mångfalden skapar ångest och ledsamhet hos många. Emanuel Eriksson, projektledare för ”Global Walk for Future Day" och pilgrimsutvecklare i Vadstena, menar att kyrkan har en särskild förmåga att sätta ord på de känslorna och bemöta sorg. Pilgrimsvandringarna har fått medial uppmärksamhet och pågår även på flera andra håll i landet. Enligt Emanuel Eriksson fungerar det som en vandrande mission för klimatet.

– Jag tror att det kommer att vandras i många år framöver om detta. Pilgrimsvandringar är en metod för människan när man inte riktigt vet vad man ska göra med sitt liv.

Den utdöda kvaggan är en underart till stäppzebran. Foto: Wikimedia

Folkmusikerna Ulrika Bodén och Sofia Sandén samt världsmusikern Rostam Mirlashari deltar med musikaliska inslag vid olika konserter och samlingar utefter vägen. De, inklusive Daniel Ek, kommer även att framföra musik vid minnesgudstjänsten. Enligt Emanuel Eriksson inger deras musik hopp och förtröstan bland pilgrimerna. 

Minnesgudstjänsten

I fjol hölls en liknande minnesgudstjänst efter pilgrimsvandringar i Storkyrkan i Stockholm och det är tredje året i rad som kyrkan anordnar pilgrimsvandringar med dessa teman. 

– Det är en akut fråga för hela mänskligheten. Kyrkan förvaltar mycket skog och mark, så nu måste vi fundera över hur vi kan förvalta det bättre. Ska vi ge ett värdigt liv till nästa generation måste vi agera nu, säger Emanuel Eriksson.

Fakta: Global Walk for Future Day

Den 2 september i Vadstena blir startskottet för en "Skapelsetid" som sker årligen. Denna gång mellan första september till fjärde oktober. Det är ett ekumeniskt och världsvitt initiativ med syftet att finna olika sätt att värna jorden på. Det kan vara i gudstjänst, bön eller i handling. 

Källa: walkforfuture.se