– Vi lever i en värld där det på många platser pågår krig. Det spelar ingen roll vilken sida av konflikten man står på, alla hävdar att Gud är på deras sida och att de är de rättfärdiga. Men Gud älskar oss alla som en förälder älskar sina barn. Han väljer inte sida utan hans sida är fredens sida, säger Mpho Tutu Van Furth och tillägger att hennes pappa alltid sa att man inte kan lösa konflikter genom att tala med sina vänner, man måste tala med sina fiender.
Själv hade Mpho Tutu Van Furth från början inga planer på att bli präst. Hon var i medelåldern när hon valde att följa i sin fars fotspår. Hon prästvigdes i USA år 2003, då 40 år gammal.
– Att vara präst är ett kall, en hunger som Gud placerat i ditt hjärta. Jag tog den långa vägen hit, men jag tror att det kan vara bra i bemärkelsen att jag lärt mig, växt och fått livserfarenheter som jag kunnat ta med mig in i ämbetet.
"Efter mitt äktenskap var allt det där borta"
Mpho Tutu Van Furth hade efter sin vigning ett tillstånd att verka som präst i den anglikanska kyrkan i Sydafrika. Men när hon 2015 gifte sig med sin fru Marceline van Furth blev hon av med det. Trots att det rent praktiskt inte hade så stor betydelse, hon levde och verkade i USA då och efter bröllopet flyttade paret till Amsterdam där de fortfarande bor, så beskriver Mpho Tutu Van Furth det som en omtumlande och svår tid.
Som ett resultat av pappas arbete kunde jag stå vid altaret i Sydafrika och koncelebrera nattvarden tillsammans med honom, vilket var underbart.
– När min pappa blev ärkebiskop så sa han att det var tre saker han ville se genomförda. Han ville att apartheid skulle upphörda, att kvinnor skulle tillåtas bli präster och att den anglikanska kyrkan skulle bli ett fullt inkluderande samfund. De första två genomfördes. Det var bara den tredje som inte gjorde det inom hans tid som ärkebiskop och inte heller under hans livstid.
– Som ett resultat av pappas arbete kunde jag stå vid altaret i Sydafrika och koncelebrera nattvarden tillsammans med honom, vilket var underbart. Jag kunde välsigna mina föräldrar när de firade 60 år som gifta. Men efter mitt äktenskap var allt det där borta. På ett personligt plan var det väldigt smärtsamt.
Desmond Tutu var en förespråkare för hbtq-rättigheter och det var ingen hemlighet att han inte höll med om den anglikanska kyrkans i Sydafrika ställningstagande att inte tillåta homosexuella präster att tjänstgöra och leda gudstjänster.