Göran Tesfai Magnusson Skoglund: "Inget gjordes från regering och myndigheter"

Göran Tesfai Magnusson Skoglund har arbetat som säkerhetschef i kommuner i nordvästra Skåne de senaste åren. Idag är han pensionär men det ideella engagemanget i kyrka och samhälle fortsätter. Foto: Marcus Gustafsson

TEXT + VIDEO. ”Det går inte att berätta om vad vi var med om, det gör för ont.”

Göran Tesfai Magnusson Skoglund har arbetat med kriser och katastrofer i hela sitt yrkesliv. Ändå gav arbetet efter tsunamin djupa sår.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Göran Tesfai Magnusson Skoglund har arbetat som säkerhetschef i kommuner i nordvästra Skåne de senaste åren. Idag är han pensionär men det ideella engagemanget i kyrka och samhälle fortsätter. Foto: Marcus Gustafsson

– När jag kom hem från Thailand frågade vänner och familj saker som ”Vem jobbade du med?” ”Vad körde ni för bilar?” Och jag visste inte, vi var helt koncentrerade på arbetsuppgiften och hade mött så många.

 Göran Tesfai beskriver hur arbetet involverade skadade, döda och anhöriga. Han vill inte fördjupa sig i det han såg på plats.

 – Människor hade farit så illa och anhöriga hade drabbats så hårt i en totalt oväntad katastrof just när de var på en plats där de längtade efter att vara tillsammans.

Nätverk efter Estonia

År 2004 bodde Göran Tesfai Magnusson Skoglund som bland annat är utbildad diakon  i Härnösand och var direktor för Vårsta diakoni.

Han var också engagerad i skapandet av ett nationellt nätverk för krishantering tillsammans med bland andra Peter Örn, dåvarande generalsekreterare för Röda Korset. Nätverket, ENAR, hade bildats efter Estonia.

– Det var helt bedrövligt med krishantering och krisberedskap i Sverige. Tsunamin inträffar, vi var förbryllade över att ingenting gjordes från regering och myndigheter, berättar Göran Tesfai.

Fakta: Hur såg din roll ut nere i Thailand?

Nätverket sökte kontakt med regering och ansvariga myndigheter.

– Enda svaret vi fick var från Leni Björklund, dåvarande försvarsminister, som var var sjuk.

Stoppa kremering

Efter några dagar när Göran Tesfai och de andra i nätverket otåligt hade följt nyhetsrapporteringen blev nätverket tillfrågade att åka in som första insatsgrupp. Deras uppgifter handlade bland annat om att se till att svenskar blev evakuerade.

– Men sen fick vi ett snabbt uppdrag från regeringen att se till att svenskar inte kremerades på plats innan de identifierades.

Göran Tesfai lovordar samarbetet mellan Röda Korset, Polisen, Svenska kyrkan och andra aktörer.

– I såna här situationer är Svenska kyrkan en självklar samarbetspartner, vi kan förstå livsfrågor och existentiella frågor.

Hans tro har inte förändrats av upplevelsen.

Jordiska brister

– Nej, jag är väldigt trygg och stark i min tro som snarare utvecklas. När vi lever på jorden är det olyckor, kriser och katastrofer, besvikelser. Jordiska brister har inte med Gud att göra, säger Göran Tesfai som är utbildad diakon.

Kritiken riktar han dels mot regeringen, men också mot turistnäringen.

–  Hur kunde man till exempel bygga hus på stränder, ha så urusla båtar och ha turistanläggningar utan brandskydd?  Det var en sådan oseriositet i turismen. Vi påtalade det för statsministern men blev mer eller mindre tystade, säger Göran Tesfai.