Processmodellen Regnbågsnyckeln har utvecklats av EKHO, ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer, i ett samarbete med Växjö stift och Sensus. Genom flera utbildningstillfällen får deltagarna fördjupa sig i frågor om normer, hbtq och kyrka.
– Vi vill vara en förebild i Göteborgs stift genom att genomgå Regnbågsnyckelprocessen med alla anställda och förtroendevalda. Eftersom vi vill vara en öppen och inkluderande kyrka är det viktigt att vi aktivt arbetar med dessa frågor, säger Biskop Susanne Rappmann.
Ambitionen har varit att skapa en större trygghet för hbtq-personer på arbetsplatsen och för de som kommer i kontakt med stiftet.
– Vi har gjort det som en del av våra aktiva åtgärder som man enligt diskrimineringslagen ska jobba med som arbetsgivare. Vi behövde också utbilda oss mer inom ämnet, säger Johanna Wagnborg, HR-specialist på Göteborgs stift.
– Vi hade en inledande utbildning och sedan har vi haft sju stycken gruppträffar. Detta var under pandemin, men det gick alldeles utmärkt.
Så fungerar regnbågsnyckeln
I modellen för Regnbågsnyckeln ingår samtal om normer, reflektioner om personliga erfarenheter och diskussioner om vad Bibelns texter säger om hbtq och hur detta har tolkats genom historien.
– Jämfört med hur det är på församlingsnivå så har vi en hög andel anställda som inte jobbar inom profilyrkena, vi har till exempel en ekonomiavdelning på nästan 40 personer. Så vi fick faktiskt hjälp att anpassa bibeltolkingsfrågorna lite, för att de inte skulle vara för komplicerade .
Hur togs utbildningen emot?
– Väldigt bra. Många var glada över att få möjlighet att prata också om lite allvarliga frågor på arbetstid. Vi fick mycket bra feedback på det.
Nu har stiftet fått sin hbtq-märkning, men arbetet fortsätter framöver för att alla ska känna sig välkomna på arbetsplatsen, säger Johanna Wagnborg.
– Vi jobbar bredare än hbtq också. Men nu utbildade vi just inom de frågorna för vi möter också anställda som aktivt säger emot det som Svenska kyrkan antagit som sin officiella ställning.