I Skara stift räknar man med att en tredjedel av årets avverkade skog har skador av granbarkborren. Ett normalår avverkar stiftet cirka 120 000 kubikmeter.
– Avverkning av barkborre-skadad skog ger stora ekonomiska konsekvenser. Först är det ett rejält skutt nedåt i priset för själva virket, säger Joakim Källman, skogsförvaltare i Skara stift.
Utöver det är planeringsarbetet omfattande och tar tid från andra sysslor. Efter mycket regn den gångna hösten har man även behövt laga och förbättra vägar som man måste använda för att flytta de skadade träden.
– Kanske kan vi uppskattningsvis räkna med att tappa omkring 300 kronor per kubik jämfört med ordinarie avverkningar, säger Joakim Källman.
I Lunds stift har de största angreppen från granbarkborren skett i nordöstra Skåne och Blekinge.
– De angrepp vi ser förekommer från enstaka spridda granar, mindre grupper av gran till större sammanhängande områden på flera hektar, säger Dag Åkesson, skogsförvaltare i Lunds stift.
– Från hösten 2018 tills nu har angrepp av granbarkborren helt styrt vilka områden vi valt att föryngringsavverka.
I Lunds stift bekämpar man granbarkborren med sök- och plock-metoden. Den innebär att man letar upp angripna träd och tar bort dem. I vissa fall har drönare visat sig vara ett bra hjälpmedel i jakten på angripna träd.
Angreppen som sker nu är enligt Dag Åkesson ett resultat av 2018 års extrema torka och värme.
– Återkommande torra och varma somrar, i kombination med stormfällningar, ökar helt klart risken för angrepp av granbarkborre, säger han.
Från och med i år är Värmland nytt bekämpningsområde för granbarkborren.
– Det är bra, jag tycker vi skulle ha varit det redan förra året, säger Benny Olsson, skogvaktare i östra distriktet i Karlstads stift.
Angreppen från granbarkborren har dock inte varit så omfattande, enligt Benny Olsson.
– Det har inte varit i hela stiftet, utan mer lokalt. Jag skulle uppskatta att det rör sig om 7 000 kubik, säger han, och det ger en merkostnad på kanske 100 kronor per kubik.
Under 2018 avverkades cirka 175 000 skogskubikmeter i stiftets skogar.
I Karlstads stift bekämpar man också granbarkborren med sök- och plock-metoden.
– Är det äldre träd så hugger vi ner hela beståndet, säger Benny Olsson.
Han tror inte att problemet med granbarkborren blir större om klimatet blir varmare.
– Det är certifieringen som är ett hot, säger han. Reglerna för certifieringen behöver ses över, men det är min personliga åsikt. Frågar du en naturvårdare så kanske den tycker annorlunda. Vi är bundna av certifieringen och ibland när vi avverkar så måste vi lämna granar som är 80–90 år och de klarar inte ett angrepp.
Erland Rydén, stiftsskogvaktare i Linköpings stift, ser inte certifieringen som något problem. Även där bekämpas granbarkborren med sök och plock, men också med feromonfällor.
– Vi har fått dispens att använda fällor, det måste man ha om man är certifierad, säger han.
Fällorna består av nät som utsöndrar samma feromoner som hanarna använder när de angripit en gran. Det lockar dit andra granbarkborrar. Näten utsöndrar ett gift som granbarkborrarna inte tål.
– Giftet skadar inte träden, säger Erland Rydén. Andra insekter kan skadas men de lockas inte av doften som är väldigt specifik för granbarkborren.